FEATURED ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πάσχα: 12 με 13 ευρώ το κιλό το αρνί και το κατσίκι φέτος

Στα 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί και στα 8 για το κατσίκι θα διαμορφωθούν φέτος οι τιμές σε ότι αφορά του παραγωγούς εν όψει Πάσχα, εκτίμησε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) Λευτέρης Γίτσας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τον απολογισμό της οκταετούς δράσης της Οργάνωσης.

Συνεπώς, όπως είπε ο κ. Γίτσας, η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής θα φτάσει τα 12 – 13 ευρώ το κιλό για αρνί και κατσίκι, με τον ίδιο να απευθύνει έκκληση προς τους κτηνοτρόφους «ότι δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν την κατάσταση».

Κατά τη διάρκεια του απολογισμού σημείωσε ότι μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει, μεταξύ άλλων, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και της πανδημίας του κορονοϊού «οι διεπαγγελματικές Οργανώσεις μπορούν και πρέπει να συνδράμουν με κάθε τρόπο στη χάραξη και εφαρμογή αυτών των στρατηγικών και η ΕΔΟΚ καταθέτει προτάσεις και συνεργάζεται με τις αρμόδιες Αρχές, με απώτερο στόχο τη όσο μεγαλύτερη δυνατή διατροφική επάρκεια της χώρας και τη στήριξη της εθνικής οικονομίας σε δύσκολους καιρούς».

Επισήμανε ότι πρέπει να εξαλειφθούν παθογένειες του παρελθόντος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην κρεατοπαραγωγική αιγοπροβατοτροφία.

Υπογράμμισε ότι η χώρα, εξαιτίας του ανάγλυφού της έχει τη δυνατότητα να επιτύχει τους «στόχους» της επισιτιστικής επάρκειας σε κρέας, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να κάνουμε αυτή την κρίση, ευκαιρία».

Μίλησε, επίσης, για τα επτά εγκεκριμένα προγράμματα που «τρέχει» ο ΕΔΟΚ τα οποία είναι τα εξής:

1. Signed by Nature με σκοπό την ανάδειξη της βιώσιμης αιγοπροβατοτροφίας σε Ελλάδα, Σουηδία και Γερμανία.

2. Meet the Eu. Lamb που προωθεί το ελληνικό και κυπριακό κρέας αιγών και προβάτων στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, το εν λόγω πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης αίγιου και πρόβειου κρέατος σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.

3. ERASMUS που αφορά τη μεταφορά Τεχνογνωσίας και Καλών Πρακτικών από την Γαλλία για εφαρμογή στην Ελλάδα.

4. ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση Λειτουργιών της ΕΔΟΚ για την Υποστήριξη της Οργάνωσης της Αγοράς Κρέατος και ωρίμανσης Διεπαγγελματικών συμφωνιών.

5. Π.Α.Α Μ 16 PRO – LAMB με στόχο την ενίσχυση του κλάδου της προβατοτροφίας μέσα από την παραγωγή και προώθηση του βαρύτερου σφάγιου.

6. Π.Α.Α Μ 16 STAR(T) – beef Στρατηγικές για την παραγωγή μοσχαριών κατάλληλων για πάχυνση σε εκτροφές αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, με τη χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

7. Π.Α.Α Μ 16 MEAT QUALITY Ανάδειξη της ποιότητας και διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας του ελληνικού κρέατος με τεχνολογίες block – chain.

Υπογράμμισε, τέλος, μάλιστα ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις για πέντε ακόμη προγράμματα προγραμμάτων (διακρατικά ΗORIZON, ERASMUS και ΕΣΠΑ) και αναμένεται η έγκρισή τους.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει

AUTO-MOTO FEATURED ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το 2022 φέρνει πρόστιμα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων!

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ που θα διαπιστώνουν ποιοι δεν έχουν πληρώσει
FEATURED ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία: Δύσκολη χρονιά για τον Ερντογάν – «Χαμηλές πτήσεις» στην τελευταία δημοσκόπηση του 2021

Προβληματισμό προκαλεί στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν η τελευταία δημοσκόπηση για το 2021. Την ίδια ώρα βαθαίνει η οικονομική κρίση, ενώ η Τουρκία αναγκάζεται να στραφεί στη