«Διθυραμβικά» δημοσιεύματα για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα φιλοξενεί ο σοβαρός γερμανικός Τύπος, εκφράζοντας θαυμασμό για τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας και στην πορεία απομείωσης του δημοσίου χρέους, δύο τομείς στους οποίους οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντίστροφη κατεύθυνση.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της σημαντικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit» («Ο Χρόνος»), που τιτλοφορείται «Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: Αυτό που δεν περίμενε κανείς». Στον δε υπότιτλο, αφού επισημαίνεται ότι «το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν θρυλικό», τονίζεται ότι «τώρα η οικονομία της αναπτύσσεται ταχύτερα».
Τότε, συμπληρώνουν, όλα έδειχναν ότι «η Ελλάδα, αυτός ο πολιτιστικός πυρήνας της Ευρώπης, δεν θα μπορούσε ποτέ να σταθεί οικονομικά στα πόδια της».
Σήμερα, μια δεκαετία μετά το αποκορύφωμα της κρίσης, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, σχολιάζουν οι αρθρογράφοι, αναφέροντας σχετικά βιντεάκια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στο TikTok, όπου μιλώντας για τις συναντήσεις του στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εμφανίζεται «να έχει εξαιρετικά καλή διάθεση, να κάνει πολλές χειραψίες και να βγάζει ακόμα περισσότερες selfies με τους συναδέλφους του», υπερηφανευόμενος ότι στην Ουάσιγκτον αναγνωρίζεται η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί στην οικονομία της Ελλάδας την τελευταία πενταετία.
Συγχρόνως υπάρχουν και καλά νέα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που κινείται στον κεντρώο φιλελεύθερο χώρο: «Ενώ η οικονομία στη Γερμανία είναι στάσιμη, στην Ελλάδα αναμένεται ανάπτυξη μεγαλύτερη από 2%. Η ΕΕ προβλέπει δημοσιονομικό πλεόνασμα 3% της οικονομικής παραγωγής για την Ελλάδα στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ακόμη και το 2025, το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να κερδίζει περισσότερα χρήματα από όσα ξοδεύει, αν δεν λάβει κανείς υπόψη του την αποπληρωμή των χρεών. Πρόκειται για διαρθρωτικό πλεόνασμα. Το αντίθετο από αυτό που μάστιζε την Ελλάδα και αυτό για το οποίο σχεδόν φημιζόταν η χώρα».
protothema.gr