ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ομαδικές αγωγές κατά της Booking από Έλληνες ξενοδόχους

Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές και ως OTA (Online Travel Agencies) στρέφονται οι Έλληνες ξενοδόχοι στον απόηχο της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλέον δίνει στους επιχειρηματίες την ελευθερία να διαμορφώνουν οι ίδιοι την τιμολογιακή πολιτική τους.

Το θέμα είχε αναδείξει την Τρίτη το Euro2day.gr. Όπως προανήγγειλε από το βήμα της 12ης Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), ο πρόεδρός του, Αλέξανδρος Βασιλικός«το διοικητικό συμβούλιο του ΞΕΕ πήρε την απόφαση σε συνεργασία με εξειδικευμένη νομική εταιρεία να εξετάσει τη βέλτιστη μεθοδολογία προκειμένου να προχωρήσουμε στην κατάθεση ομαδικών αγωγών μαζί με άλλες εθνικές ευρωπαϊκές οργανώσεις. Επιβεβαιώνουμε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει βούληση».

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ έκανε λόγο για «ψηφιακούς γίγαντες που αλλάζουν άρδην τα κανάλια διανομής του προϊόντος μας». Τόνισε, δε, ότι ο κλάδος βρίσκεται απέναντι σε μία τεράστια στρέβλωση και χαρακτήρισε «παράνομες» τις πρακτικές που ακολουθούν πλατφόρμες τύπου Booking, οι οποίες επί της ουσίας στερούν από τους ξενοδόχους τη δυνατότητα διάθεσης του προϊόντος τους στις τιμές που επιθυμούν.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι ρήτρες ισοτιμίας (rate parity), οι οποίες απαγορεύουν στα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στους ιστοτόπους τους απ’ ό,τι στις πλατφόρμες διαδικτυακών κρατήσεων δεν είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας αυτών των πλατφορμών.

Ο Αλ. Βασιλικός τόνισε ότι με αυτή την απόφαση ανοίγει o δρόμος για περισσότερη ελευθερία στις τιμολογιακές στρατηγικές των ξενοδόχων, επιτρέποντάς τους να διαχειρίζονται άμεσα τις τιμές και τις προσφορές τους, χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλαν οι ρήτρες ισοτιμίας.

«Η απόφαση αυτή αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το τοπίο της διαδικτυακής διανομής στον ξενοδοχειακό κλάδο, προσφέροντας μεγαλύτερη αυτονομία στους παρόχους καταλυμάτων και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών. Πιστοποιεί, επίσης, πως τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από αυτές τις παράνομες πρακτικές της πλατφόρμας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η HOTREC (Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ξενοδοχίας και Εστίασης) κατήγγειλε ότι η Booking δεν είχε συμμορφωθεί με την οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές, παρά το γεγονός ότι ήταν νομικά υποχρεωμένη να το πράξει από τις 14 Νοεμβρίου. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η Booking, η μεγαλύτερη πλατφόρμα online κρατήσεων ξενοδοχείων, κατέχει δεσπόζουσα θέση, ελέγχοντας το 70% της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής αγοράς.

Οι προκλήσεις

Ο Αλ. Βασιλικός επικεντρώθηκε επίσης στη συμβολή του ελληνικού τουρισμού και συγκεκριμένα του ελληνικού ξενοδοχείου στις εθνικές επιτυχίες των τελευταίων ετών. «Τα τελευταία χρόνια πετύχαμε πολλά και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που ανεβάσαμε την Ελλάδα στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς. Οι Έλληνες ξενοδόχοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γιατί επιδείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά. Ο Έλληνας ξενοδόχος είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής των εθνικών επιτυχιών. Είμαστε πρωταγωνιστές και θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε, δε, στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος, εστιάζοντας στην κλιματική κρίση που αλλάζει τα συνήθη δεδομένα της ζωής μας, στους ψηφιακούς γίγαντες που αλλάζουν άρδην τα κανάλια διανομής του ξενοδοχειακού προϊόντος μας, στην αναιμική ανάπτυξη στην Ευρώπη που δημιουργεί αβεβαιότητα στις αγορές μας τη στιγμή που ο ανταγωνισμός ενισχύεται, στους δύο πολέμους που κατά καιρούς κλιμακώνονται, στις κατακλυσμιαίες αλλαγές, καθώς και στο «πρωτοφανές», όπως το χαρακτήρισε, ενεργειακό κόστος.

«Τα σύννεφα μαζεύονται και ανησυχώ γιατί διαπιστώνω ότι δίνουμε την εικόνα μιας βάρκας που αρμενίζει αμέριμνα. Γινόμαστε μάρτυρες μιας δημόσιας συζήτησης αυτομαστιγώματος για το αν θέλουμε τουρισμό, ακούμε διάφορα με κορωνίδα τις αναφορές για υπερτουρισμό που προκαλεί εντέλει αντιτουρισμό. Διαπιστώνουμε την ευκολία στο να είναι το ξενοδοχείο το μόνιμο υποζύγιο βαρών που δεν του αναλογούν», τόνισε ο Αλ. Βασιλικός κάνοντας λόγο για υπερφορολόγηση του κλάδου που ροκανίζει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος. «Είμαστε πολύ μακριά από αυτά που πρέπει να κάνουμε ως χώρα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του αύριο, παρά τις άοκνες προσπάθειες του υπουργείου Τουρισμού», είπε.

Παράλληλα, κατήγγειλε τον αποκλεισμό από τον αναπτυξιακό νόμο ενός μεγάλου αριθμού επενδυτικών σχεδίων του κλάδου: «Αποκλείεται το 81% των αιτήσεων του κλάδου για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο», επεσήμανε.

Ανέφερε, δε, πως «δεν υπάρχει η πολυτέλεια για εφησυχασμό», προσθέτοντας: «Έχουμε την αίσθηση ότι κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας και μιλάμε για τα ίδια και τα ίδια, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα. Ας βλέπαμε τουλάχιστον τα στοιχειώδη, τη διαχείριση της ύδρευσης και των απορριμμάτων. Ο παραλογισμός συνεχίζεται παρά τα δυσθεώρητα τέλη που δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και καλύπτουν τα κενά κακοδιαχείρισης φορέων που είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά. Ο καθένας σε αυτή τη χώρα μπορεί να παριστάνει τον ξενοδόχο, χωρίς τις υποχρεώσεις του ξενοδόχου».

Νέος κύκλος «Τουρισμός για Ολους»

Στο νέο πλαίσιο που θα εισαγάγει λειτουργικές προδιαγραφές και προδιαγραφές ασφάλειας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εστίασε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία έδωσε το «παρών» στη Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ.

Η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι σε επίπεδο προδιαγραφών τα καταλύματα που θα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν, να αποτελούν χώρους με κύρια χρήση κατοικίας και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό. Επεσήμανε, δε, πως με τον επικείμενο νόμο, θεσπίζονται ο έλεγχος της τήρησης των προδιαγραφών καθώς και οι αντίστοιχες κυρώσεις.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε επίσης στη θεσμοθέτηση ενός πρωτοπόρου συστήματος κατάταξης ξενοδοχείων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων με βάση την περιβαλλοντική τους απόδοση, καινοτομία που περιλαμβάνεται επίσης στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως επεσήμανε, δε, σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται ο τρίτος κύκλος του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», με αυξημένα ποσά ενίσχυσης κατά τη χαμηλή περίοδο ζήτησης και προώθηση ορεινών προορισμών και περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Γ. Χατζής: Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι

Στη συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνική συνοχή αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής.

«Ο τουρισμός έχει στρατηγική σημασία για την χώρα. Αυτό δεν είναι λόγια. Είναι αριθμοί και δεδομένα. Στο ΑΕΠ, στην απασχόληση, στις επενδύσεις. Παρ’ όλα αυτά δεν είμαι σίγουρος ότι τυγχάνει της ορθής αναγνώρισης αυτής της μεγάλης συμβολής στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», δήλωσε.

«Υπάρχουν και ανησυχητικά δεδομένα όπως καταγράφονται στη φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν καθώς επισημαίνεται πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μας θα έχει έλλειμμα 7,1% διότι οι εισαγωγές αυξάνονται και οι εξαγωγές μειώνονται. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν βγάζαμε από την εξίσωση τον τουρισμό. Το ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος την  μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη με 2,1%, οφείλεται εν πολλοίς στις επιδόσεις του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πως ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν θα πρέπει να «αντιμετωπίζεται ως πηγή άντλησης εσόδων για το κράτος, ούτε πρέπει να συνδέεται με προβλήματα της σύγχρονης εποχής, που ούτε δημιουργεί, ούτε μπορεί μόνος τους να επιλύσει, όπως η κλιματική κρίση».

Ο Γ. Χατζής στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση τόνισε πως «δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλους αιφνιδιασμούς και τετελεσμένα. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν αντέχει ο κλάδος αποφάσεις που τον αφορούν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο να συνεχίζουν να λαμβάνονται ερήμην μας».

Μπορεί να σου αρέσει

FEATURED ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τροπολογίες από υπ. Εργασίας για ανασφάλιστους και εποχικά εργαζόμενους

Η ρύθμιση για την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για ένα χρόνο χωρίς προϋποθέσεις σε ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων-