Πέρα από το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει δείξει εμπράκτως ότι «απεχθάνεται» τις συχνές αλλαγές υπουργών, στο μυαλό του Πρωθυπουργού διαμορφώνεται η ιδέα ότι αν το ποσοστό της ΝΔ στις εκλογές δεν είναι «σχετικά καλό», θα υπάρχει σπουδαίος λόγος για «ανακάτεμα της τράπουλας».
Mπορεί η παραίτηση των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και Γ. Μπρατάκου να αφήνει ένα σημαντικό κενό στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αρέσκεται να λειτουργεί υπό πίεση. Άλλωστε, όπως λένε συνομιλητές του, οι Ευρωκάλπες, και οι όποιες επιλογές θα πρέπει να εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, που θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα μετεκλογικά σενάρια και τις ανάγκες που πιθανότατα που τότε θα προκύψουν.
Για όσους έχουν εικόνα του ενδοκυβερνητικού παρασκηνίου είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης, (και για τα παρασκήνια των Περιφερειακών – Δημοτικών εκλογών διότι έγινε γνώστης πολλών παρασκηνιακών κινήσεων με αποτέλεσμα να χαθούν Περιφέρειες και Δήμοι… ) και επίσης διαπιστώνει δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα. Ενόψει εκλογικής αναμέτρησης, ωστόσο, ένας ανασχηματισμός μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει, οπότε το πιθανότερο είναι ότι θα δρομολογηθεί από τα μέσα Ιουνίου και μετά.
Από την Πέμπτη το βράδυ, οπότε και γνωστοποιήθηκε η αποδοχή των παραιτήσεων των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει διάφορα σενάρια για την κάλυψη του κενού. Αρχικώς ακούστηκε ότι είναι πιθανό να μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γ. Μυλωνάκης, για τον οποίον ωστόσο, αρκετοί είχαν δεύτερες σκέψεις, οπότε το ενδεχόμενο αυτό απορρίφθηκε. Το σενάριο αυτό προέβλεπε και τη μετακίνηση στο πρωθυπουργικό Μέγαρο του νυν αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος είναι στενός συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη , απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του και γνωρίζει την ανθρωπογραφία της κυβέρνησης. Μία μετακίνηση του αυτή τη στιγμή, ωστόσο, θα γεννούσε αυτόματα την ανάγκη κάλυψης της θέσης που ήδη κατέχει, οπότε και αυτό το σενάριο «πάγωσε» μέχρι τις Ευρωεκλογές. Διότι οι πληροφορίες επιμένουν ότι μετά τις Ευρωκάλπες, ο κ. Παπαθανάσης προορίζεται για επιτελικό πόστο. Ένα δεύτερο σενάριο που επίσης ακούστηκε είναι αυτό της επανόδου του Γ. Γεραπετρίτη, με ταυτόχρονη αναβάθμιση στη θέση του ΥΠΕΞ της νυν αναπληρώτριας Εξωτερικών Αλ. Παπαδοπούλου. Σε μία συγκυρία, ωστόσο, που τα ελληνοτουρκικά αναμένεται να βρεθούν εκ νέου στην αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής, κρίθηκε απαγορευτικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του Μ. Βορίδη κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας στη Βουλή, πολλοί προεξοφλούν ότι αν τελικώς επικρατήσει η σκέψη για εσωτερική αναδιάταξη αρμοδιοτήτων στο Μέγαρο Μαξίμου ως τις Ευρωεκλογές, ο κ. Μ. Βορίδης αναμένεται να αναλάβει μέρος τουλάχιστον όσων είχε υπό την ευθύνη του ο κ. Παπασταύρου. Οι δε αρμοδιότητες του κ. Μπρατάκου θα μοιραστούν στα υπόλοιπα μέλη του Μεγάρου Μαξίμου, κάποια από τα οποία, όπως ο έτερος υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, αναμένεται να αναβαθμιστούν σημαντικά.
Τελικές αποφάσεις βέβαια θα ληφθούν μετά τις 9 Ιουνίου