Με ενισχυμένα έσοδα κατά 24,5% έκλεισε ο τουρισμός το πρώτο δίμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για μια δυνατή εκκίνηση της σεζόν αλλά και εμπνέοντας αισιοδοξία για ένα εξίσου θεαματικό αποτέλεσμαστο σύνολο του 2024. Μοναδικός αστερίσκος, που θέτει εν αμφιβόλω το θετικό αυτό κλίμα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις.
Το παραπάνω προκύπτει από τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών που δημοσιοποίησε σήμερα η ΤτΕ. Σύμφωνα με αυτά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιανουάριο -Φεβρουάριο του 2024 διαμορφώθηκαν στα 569,7 εκατ. ευρώ έναντι 457,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Μάλιστα και ο Φεβρουάριος, ο οποίος θεωρείται παραδοσιακά από τους αδύναμους μήνες της χρονιάς από άποψη τουριστικής κίνησης φάνηκε να κινείται ικανοποιητικά καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 22,2%.Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Φεβρουάριο του 2024 διαμορφώθηκαν σε 291,4 έναντι 238,5 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2023.
Με θετικό πρόσημο θα κλείσει το α’ τρίμηνο
Τα εν λόγω ρεκόρ προδιαγράφουν ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο, αν σκεφτεί κανείς αφενός την αύξηση της κίνησης των αεροδρομίων κι αφετέρου τα δυο τριήμερα του μήνα (Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου) αλλά και τις αργίες του Πάσχα των Καθολικών που ήταν στο τέλος του μήνα και τροφοδότησε την ταξιδιωτική κίνηση από το εξωτερικό.
Να θυμίσουμε ότι ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροδρομίων, στην πρωτεύουσα μέσω του ΔΑΑ έφτασαν τον Μάρτιο του 2024 2 εκατ. επισκέπτες, αυξημένοι κατά 20,1% σε σύγκριση τα επίπεδα του Μαρτίου 2023. Μάλιστα, η άνοδος των διεθνών επισκεπτών ήταν ισχυρότερη από αυτή των εγχώριων με την εντός επιβατική κίνηση να αυξάνει τον τρίτο μήνα του έτους κατά 12,6% και την διεθνή επιβατική κίνηση να ξεπερνά τα επίπεδα του 2023 κατά 23,5% αντίστοιχα.
Συνολικά, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 5,2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 16,5%.Παρομοίως και η κίνηση στα 14 Περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport ήταν αυξημένη κατά 12,2% τον Φεβρουάριο του 2024 έναντι του αντίστοιχου μήνα της περσινής χρονιάς με το πρώτο δίμηνο να κινείται υψηλότερα κατά 11,2% σε σχέση με πέρυσι. Θετικό πρόσημο είχε ο μήνας και για τα ξενοδοχεία της χώρας, ειδικά αυτά των μεγάλων αστικών κέντρων, σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς.
Οι θετικές προβλέψεις και οι αστερίσκοι
Υπό αυτό το πρίσμα μάλιστα και δεδομένου ότι για νέα ρεκόρ ο τουρισμός χρειάζεται ώθηση από τα άκρα της σεζόν και ιδίως από το πρώτο τρίμηνο – το στοίχημα της επέκτασης μέχρι και τον Δεκέμβριο δείχνει να έχει κερδηθεί – οι προσδοκίες για το 2024 αυξάνουν. Υπό την αίρεση, βέβαια, ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν θα αντιστρέψουν το σκηνικό, αστερίσκο που θέτουν όλο και πιο έντονα οι αρμόδιοι φορείς, εξαιτίας και της ευμετάβλητης φύσης του κλάδου.
Να θυμίσουμε ότι στην ανάλυση που έχει ενσωματώσει στην Έκθεσή της για το 2023 η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η άμεση επίδραση των πολεμικών συγκρούσεων Ισραήλ-Χαμάς στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος εκτιμάται ότι θα είναι μικρή, στο βαθμό που οι πολεμικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν περιορισμένες γεωγραφικά και χρονικά». Επισημαίνεται ωστόσο ότι «μεγαλύτερη ανησυχία προκύπτει για τις πιθανές εξελίξεις σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου με μια ευρύτερη εμπλοκή χωρών καθώς και παρατεταμένης διάρκειάς της» καθώς αυτό μπορεί να «ασκήσει εμμέσως αρνητική επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μέσω των διαύλων που συνδέονται κυρίως με τις τιμές των καυσίμων και με την αύξηση της αβεβαιότητας, οι οποίες θα επηρεάσουν τις επιλογές όλων των ταξιδιωτών, τις μεταφορές, καθώς και τις εφοδιαστικές αλυσίδες»