Το ότι τα λεγόμεναblue fishείναιυπερτροφήδεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό επιβεβαιώνει ο Vicente Mera, γιατρός και ειδικός στην αντιγηραντική ιατρική, ο οποίος τα περιλαμβάνει στη λίστα με τις τροφές πουεπιβραδύνουν τηγήρανση: Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, με υψηλή ποσότητα βιταμίνης D και B12, Ω-3 λιπαρά, καθώς και απαραίτητα μέταλλα, όπως ιώδιο, σελήνιο, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο, λέει ο ειδικός.
Ανάμεσα στα διάφορα είδη ψαριών που ονομάζονται μπλε ψάρια υπάρχει ένα που προτείνουν ιδιαίτερα οι διατροφολόγοι: πρόκειται για τη σαρδέλα, η οποία, παρότι θεωρείται οικονομικό ψάρι, έχει υψηλή θρεπτική αξία, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς είναι και νόστιμη και εύκολη στο μαγείρεμα. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Paula Martn Clares, οι σαρδέλες σάς βοηθούν να χάσετε βάρος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και προστατεύουν τα οστά σας.
Μια τροφή που είναι σύμμαχος του εγκεφάλου
Μία από τις κύριες ιδιότητες της σαρδέλας έχει να κάνει με την υγεία του εγκεφάλου και τη διάθεση. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β12 προάγει την ισορροπία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Dr. Mar Mira, της κλινικής αισθητικής Mira + Cueto με έδρα τη Μαδρίτη, τα υγιή λιπαρά που περιέχονται σε τροφές όπως οι σαρδέλες συμβάλλουν στη θρέψη του εγκεφάλου και έχουν αντίκτυπο στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας και των νοητικών λειτουργιών.
Ειδικότερα, η ειδικός τονίζει την παρουσία Ω3: Η ανεπάρκεια αυτών των λιπαρών οξέων σχετίζεται με διαταραχές τηςδιάθεσης, γνωστικά ελλείμματα και μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης, λέει. Ηβιταμίνη D, που επίσης περιέχεται σε μεγάλο βαθμό στις σαρδέλες, είναι απαραίτητη για την πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychiatry Research: Neuroimaging, η ανεπάρκεια βιταμίνης D επηρεάζει τον όγκο της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου.
Βοηθάει τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια
Και δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με την Teresa Climent, τεχνική υπεύθυνη του brand περιποίησης μαλλιών Nuggela &; Sul, τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι όσον αφορά την πρόληψη της τριχόπτωσης.
Η Claudia Di Paolo, ιδρύτρια του brand Hair Wellth Spa, συμφωνεί, λέγοντας πως τα λιπαρά ψάρια είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές τροφές για την επιβράδυνση της γήρανσης των μαλλιών, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12 και Ω-3 οξέα. Για τους ίδιους λόγους, τα μπλε ψάρια όπως οι σαρδέλες προάγουν το υγιές δέρμα, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και αποτελούν αντίδοτο στα αδύναμα και θαμπά νύχια.
Για τη σημασία της βιταμίνης D
Ομως, γιορτάζοντας τις ευεργετικές αρετές της σαρδέλας, οι ειδικοί επιμένουν, πάνω από όλα, στο γεγονός ότι είναι ένα ψάρι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη D. Οπως εξηγεί ο scar Lorenzo, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης και μέλος του Ινστιτούτου Ερευνας και Υγείας του Ιδρύματος Jimnez Daz, αυτή η βιταμίνη εμπλέκεται σε περισσότερες από διακόσιες αντιδράσεις στο σώμα μας και επηρεάζει διάφορους τομείς: καρδιαγγειακή υγεία, ανοσοποιητικό σύστημα, ρύθμιση των λεγόμενων ορμονών της ευτυχίας, δερματικές παθήσεις.
Η έλλειψή του, μάλιστα, συσχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την έλλειψη ανοσολογικής απόκρισης και με τον αυξημένο κίνδυνο να πάσχουμε από καρδιαγγειακά προβλήματα και κάποιες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις.
Και, παρόλο που η ανεπάρκεια βιταμίνης D που εντοπίζεται σε σημαντικό ποσοστό ατόμων συνδέεται άμεσα με την έλλειψη έκθεσης στον ήλιο και την αύξηση του χρόνου που περνάμε σε εσωτερικούς χώρους -οι ειδικοί συνιστούν να περνάμε τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους, μια συνήθεια που πολύ λίγοι ακολουθούμε-, ο Dr. Lorenzo πιστεύει ότι έχει να κάνει με την αδικαιολόγητη δαιμονοποίηση τροφών πλούσιων σε υγιή λίπη, που περιέχουν επίσης βιταμίνη D. Σημειώστε ότι μια αλλοιωμένη μικροχλωρίδα μπορεί επίσης να επηρεάσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα, όπως η βιταμίνη D.
Βιταμίνη D: Η τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα που πρέπει να προσθέσετε στην καθημερινότητα (msn.com)