Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται και τον προβληματισμό που υπάρχει για το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου στο οποίο αναφέρονται τρεις προτάσεις για το πρόβλημα των καταστροφών από τα ελάφια, ζήτημα το οποίο έχουν βάλει επιτακτικά στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Ρόδου, η Λαϊκή Συσπείρωση δίνει ολοκληρωμένα τις θέσεις της, όπως εκφράστηκαν και στη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
1. Το πρόβλημα δεν προέκυψε τώρα. Είναι διαχρονικό και με ευθύνη των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων, Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών πήρε τεράστιες διαστάσεις και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
2. ‘Ηδη έχει συρρικνωθεί δραματικά η αγροτική παραγωγή, κατ’ αρχήν εξ αιτίας της πολιτικής σε βάρος των αγροτών από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ΕΕ και των κυβερνήσεων και συμπληρώνεται από τις καταστροφές των καλλιεργειών από ελάφια.
3. Είναι σοβαρό επίσης το πρόβλημα της πρόκλησης των τροχαίων ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο στις περιοχές όπου τα ελάφια μετακινούνται σε μεγάλη κλίμακα για την εύρεση τροφής.
Πάγια θέση μας είναι η ισόρροπη σχέση που πρέπει να έχει ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του με το περιβάλλον του και με την άγρια πανίδα, όπως εδώ στη Ρόδο με το ελάφι.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν μπορεί και δεν πρέπει να οδηγούν στην καταστροφή των ειδών της πανίδας, αλλά ούτε οι δραστηριότητες της πανίδας να οδηγούν σε καταστροφή των ανθρωπίνων κοινοτήτων.
4. Στη Ρόδο, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό των ελαφιών για τον οποίο υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και -χωρίς να οριοθετούμε το μέγεθος-, ο πληθυσμός που υπάρχει ήδη οδηγεί σε καταστροφές στον πρωτογενή τομέα και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ολοκληρωμένο σχέδιο παρακολούθησης και διαχείρισης του μοναδικού στο είδος του Πλατωνιού στη Ρόδο δεν υπήρξε ποτέ, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιόδους κινδύνευε να εξαφανιστεί.
Κάποια μέτρα που πάρθηκαν πριν δεκαετίες μπροστά σ’ αυτόν τον κίνδυνο δεν είχαν συνέχεια, ώστε να μην οδηγηθεί στο σημερινό αδιέξοδο η κατάσταση.
Προτάσεις επιστημόνων που υπάρχουν σε μελέτες αλλά δεν υλοποιήθηκαν ολοκληρωμένα, δεν δρομολογήθηκαν ούτε και σήμερα με ευθύνη των αρμοδίων κεντρικά και τοπικά. Πρέπει όμως ν’αναδειχθούν και να υποστηριχθούν τόσο από το κίνημα των αγροτών όσο και των φορέων προστασίας του περιβάλλοντος, των φιλοζωικών οργανώσεων και όλου του λαού της Ρόδου.
5. Ο στόχος της υλοποίησης οποιασδήποτε μελέτης ή δράσης ή διεκδίκησης πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της αρμονικής και ισόρροπης συνύπαρξης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της διατήρησης ενός βιώσιμου και διαχειριζόμενου πληθυσμού ελαφιού, που δεν διαταράσσει αυτή την ισορροπία.
Οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, ειδικά του 2023 όπου κάηκαν 170.000 στρέμματα δάσους, μεγάλωσαν το πρόβλημα της μετακίνησης μέρους του πληθυσμού των ελαφιών δίπλα στις αγροτικές καλλιέργειες για την εξεύρεση τροφής και νερού.
Σ’ αυτά τα πλαίσια και στην εφαρμογή όλων συνολικά των μέτρων για την προστασία των αγροτών και των ελαφιών, στον έλεγχο του πληθυσμού των ελαφιών δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί και η μείωση του πληθυσμού, η οποία όμως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει αυθαίρετα. Πρέπει να γίνει οργανωμένα με την καθοδήγηση επιστημονικών φορέων και την ευθύνη των αρμόδιων οργανισμών.
Οι ζημιές που προκαλούνται στους αγρότες να αποζημιώνονται. Τα όποια μέτρα περίφραξης των αγροτικών καλλιεργειών να βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι λύσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και όχι να μεταφερθούν για άλλη μια φορά στις καλένδες. Η τακτική της εκτόνωσης και της υπεκφυγής στην αντιμετώπιση του προβλήματος λόγω κόστους και αδιαφορίας , οδήγησε στην καλλιέργεια λανθασμένων αντιλήψεων για την επιβίωση με ανταγωνιστικούς όρους ανάμεσα στον άνθρωπο και το ελάφι.
Σεβόμενοι τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας , την προστασία της ζωής , σεβόμαστε το ελάφι-σύμβολο για τη Ρόδο και τον άνθρωπο που κρατά ζωντανό αυτό το σύμβολο. 22/02/2024