Με επαναφορά της επίκαιρης ερώτησης για το ακτινοθεραπευτικό στη Ρόδο επιμένει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ.υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης έπειτα από την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας και την κινητικότητα που παρατηρείτε για το θέμα, μετά την κατάθεση της ερώτησης του στις 09 Δεκεμβρίου 2023. Ο κ. Νικητιάδης υπογραμμίζει πως είναι στη σωστή κατεύθυνση όλες οι προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση του σημαντικότατου προβλήματος που ταλαιπωρεί τους καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου δηλώνοντας παραλλήλως πως «ενώ η υπόλοιπη χώρα καλύπτεται από ακτινοθεραπευτικά τμήματα μόνο τα νησιά μας είναι για μία ακόμη φορά εγκαταλελειμμένα. Δεν μπορούν να μας υπόσχονται πράγματα και να μας κοροϊδεύουν».
Συμφώνως με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης οι Δωδεκανήσιοι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες, είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν και να διαμένουν στην Αθήνα με δικά τους έξοδα, να εγκαταλείπουν για 1-2 μήνες τις οικογένειες τους και να μεταφέρονται σε ένα εντελώς ξένο για αυτούς περιβάλλον. Πρόκειται για μία απολύτως άνιση μεταχείριση των νησιωτών μας που επιβαρύνονται οικονομικά και ψυχικά, ενώ βρίσκονται ήδη σε μία πολύ ευάλωτη θέση και έρχονται αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις στις δομές υγείας.
Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ίδρυση ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου και ποιο είναι συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών και τη λειτουργία του τμήματος; ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να ενισχυθούν οι καρκινοπαθείς νησιώτες που επιβαρύνονται υπέρμετρα με κόστος μετακίνησης και διαμονής στη Αθηνά για την υποβολή τους σε ακτινοβολίες έως ότου τεθεί σε λειτουργία το ακτινοθεραπευτικό τμήμα;
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου με αφορμή την επαναφορά της ερώτησης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:«Κάθε προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού στη Ρόδο είναι στη θετική κατεύθυνση. Χαίρομαι που μετά από την κατάθεση της ερώτησης μου στις 9 Δεκεμβρίου 2023 παρατηρώ τώρα μία κινητοποίηση για το θέμα. Επανέφερα την επίκαιρη ερώτηση για το ακτινοθεραπευτικό, την κατασκευή του οποίου εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η κατασκευή του είναι επιτακτική ανάγκη. Εκατοντάδες Δωδεκανήσιοι είναι υποχρεωμένοι να ανεβαίνουν στην Αθήνα για χρονικό διάστημα δυο και πλέον μηνών, να επιβαρύνονται με έξοδα και όλα αυτά ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και το θέμα της υγείας τους. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Η υπόλοιπη χώρα καλύπτεται από ακτινοθεραπευτικά τμήματα και μόνο τα νησιά μας είναι για μία ακόμη φορά εγκαταλελειμμένα. Δεν μπορούν να μας υπόσχονται πράγματα και να μας κοροϊδεύουν. Θα ζητήσω από τον υπουργό Υγείας χρονοδιάγραμμα και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προχωρήσει».
Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατατέθηκε στις 09/12/23 για το ακτινοδιαγνωστικό ματαιώθηκε λόγω της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Η επαναφορά της προς τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη έγινε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
Προς: Υπουργό Υγείας κο Άδωνι Σπυρίδωνα Γεωργιάδη
Θέμα : Ο Γολγοθάς των καρκινοπαθών στα Δωδεκάνησα δεν μπορεί να συνεχιστεί – Επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Κύριε Υπουργέ,
Οι καρκινοπαθείς κάτοικοι της Δωδεκανήσου δίνουν καθημερινά μία γιγάντια μάχη ενάντια στην επάρατη νόσο, αντιμετωπίζοντας όχι μόνον τις βαρύτατες συνέπειες της ασθένειάς τους, αλλά και τα τεράστια κενά και ελλείψεις του ΕΣΥ στα νησιά μας σε ό,τι αφορά τη θεραπεία τους. Συγκεκριμένα, το πλέον κρίσιμο ζήτημα, μεταξύ πολλών άλλων, είναι η απουσία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στη Δωδεκάνησο και, συγκεκριμένα, στη Ρόδο, γεγονός που αναγκάζει εκατοντάδες συμπολίτες μας να ταξιδεύουν στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθούν στις απαιτούμενες ακτινοβολίες. Πρόκειται για μία τρομακτικά άνιση μεταχείριση των νησιωτών μας, οι οποίοι, όντας ήδη σε ευάλωτη θέση, καλούνται να αφήνουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους για περίπου 1 με 2 μήνες και να μεταφέρονται σε ένα ξένο προς αυτούς περιβάλλον. Πέρα, ωστόσο, από την άνω ψυχική ταλαιπωρία, επισημαίνεται ότι η μεταφορά και διαμονή τους στην Αθήνα γίνονται αποκλειστικώς με ίδιες δαπάνες. Επιβαρύνονται δηλαδή με χιλιάδες ευρώ εξ αιτίας των παραλείψεων και της έλλειψης μέριμνας του κράτους. Σε αντίθεση βεβαίως με τη Δωδεκάνησο, ακτινοθεραπευτικά τμήματα λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, της Βόρειας Ελλάδας, της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου. Για την άρση της αδικίας αυτής οφείλω να επισημάνω ότι εργάστηκε ο Ροδίτης αείμνηστος διακεκριμένος επιστήμονας και πολιτικός, καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.
Σημειωτέον ότι πριν λίγους μήνες, κατά τη προεκλογική περίοδο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ανέγερση ενός ξεχωριστού κτιρίου ακτινοθεραπείας 1.300 τετραγωνικών μέτρων στο νοσοκομείο της Ρόδου, εξαγγελία που επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμες και εγκεκριμένες οι προαπαιτούμενες μελέτες. Μέχρι και σήμερα, με το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών, ουδέν νεότερο έχει προκύψει σχετικώς με την εξαγγελία αυτή, ενώ οι συμπολίτες μας εξακολουθούν να ζουν με την αναμονή.
Δεδομένου ότι το δικαίωμα στην υγεία και τη πρόσβαση σε αυτήν, όπως και η προστασία της νησιωτικότητας, υπό την έννοια της εξασφάλισης ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για τις νησιωτικές κοινωνίες, είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα.
Δεδομένου ότι οι καρκινοπαθείς κάτοικοι της Δωδεκανήσου αναγκάζονται, ενώ βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη θέση, να μεταβαίνουν στην Αθήνα με ίδια έξοδα μετακίνησης και διαμονής για να υποβληθούν στις ακτινοβολίες.
Δεδομένου ότι έχει εξαγγελθεί από την παράταξή σας η ίδρυση ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Ερωτάται ο Υπουργός:
- Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η ίδρυση ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου και ποιο είναι συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών και λειτουργία του τμήματος;
- Ποιά μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να ενισχύσετε τους καρκινοπαθείς νησιώτες που επιβαρύνονται υπέρμετρα με το κόστος μετακίνησης και διαμονής στη Αθηνά για την υποβολή τους σε ακτινοβολίες έως ότου τεθεί σε λειτουργία το ακτινοθεραπευτικό τμήμα;
Ο ερωτών βουλευτής
Γεώργιος Νικητιάδης