Uncategorized

Κική Πάττα – Αποστολίδη: Απολογισμός Πρωτογενούς Τομέα, Επιτροπής Ισότητας κ αλλαγές στο Δημοτικό Κυνοκομείο

Τους συνεργάτες της στον δήμο ευχαρίστησε χτες δημόσια η κα Κική Πάττα – Αποστολίδη, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα, Οικολογίας και Ισότητας Φύλων, καθώς μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου αποχωρεί από τον δήμο Ρόδου.

Μιλώντας για τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων είπε, ότι έγιναν πολλά πράγματα για να περάσει το μήνυμα της ισότητας, της καταπολέμησης της βίας, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, και της βοήθειας στις γυναίκες, τονίζοντας ότι οι εκδηλώσεις που έγιναν τον Μάρτιο και ήταν αφιερωμένες στη γυναίκα και στις ανάγκες της, ο δήμος Ρόδου ξεχώρισε και βραβεύτηκε, καθώς οι εκδηλώσεις αγκαλιάστηκαν από όλους τους φορείς και από όλο το νησί.

«Οι γυναίκες έχουν έναν μεγάλο ρόλο στην κοινωνία. Έχουν τη δύναμη ν’ αλλάξουν πολλά και να διαμορφώσουν χαρακτήρες. Μία γυναίκα που μεγαλώνει αγόρια, αν τους μεταφέρει τον σεβασμό που χρειάζεται στο αντίθετο φύλο και το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται, τότε αυτά θα γίνουν παράδειγμα και θ’ αλλάξουν πολλά στη ζωή των ανθρώπων.Αν ένα παιδί, είτε αγόρι είτε κορίτσι, μεγαλώσει μέσα στη βία, θα επηρεαστεί και όταν γίνει ενήλικας και θα λύσει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο που είδε τους μεγάλους να τα λύνουν, ασκώντας βία», είπε μεταξύ άλλων η κα Πάττα.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Ρόδου συστάθηκε τον Ιανουάριο 2021 με την υπ΄αριθμ. 97/2021 απόφαση Δημάρχου Ρόδου.  Σκοπός της η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάρριψης των έμφυλων στερεοτύπων και ανάδειξης της γυναίκας ως ισότιμου μέλους της κοινωνίας

Στα τελευταία τρία  χρόνια που είναι ενεργή οργάνωσε, με την εμπλοκή τοπικών φορέων και συλλόγων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει  όσο το δυνατόν περισσότερους/ρες δημότες/τισσες τα εξής:

  1. Από τη Δευτέρα 22 έως την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της κατά των Γυναικών, διοργανώθηκε εβδομάδα συναντήσεων των μελών της Δ.Ε.Ι Δήμου Ρόδου με φορείς της τοπικής κοινωνίας, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες υπέρ των γυναικών του Δήμου Ρόδου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της ΧΕΝ Ρόδου. Διανεμήθηκε ηλεκτρονικό υλικό για τις Δομές Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Ρόδου, μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών λογαριασμών (συνολικά στάλθηκαν 6.000 email), στα μέλη όλων των συμμετεχόντων συλλόγων του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
  2. Στην προσπάθεια ανάδειξης μιας κοινωνίας που σέβεται τον άνθρωπο, θέτοντας τα δικαιώματα της αξιοπρέπειας και της ισότητας σε πρώτη προτεραιότητα και μετά από δυο γυναικοκτονίες που ταλάνισαν το νησί αποφασίστηκε ομόφωνα από τη Δ.Ε.Ι η ανακήρυξη του Μάρτιου 2022 ως «Μήνα ΓΥΝΑΙΚΑΣ», υλοποιώντας καθ΄όλη τη διάρκεια του μήνα εκδηλώσεις.

(Συνολικά, μέσα στο μήνα, υλοποιήθηκαν 12 ημερίδες/εσπερίδες/παρουσιάσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα γυναικεία θέματα (δια ζώσης και διαδικτυακά), δημιουργήθηκαν  8 βίντεο, παρουσιάστηκαν  5 εκθέσεις και 3 δρώμενα δρόμου, 1 ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή και 1 θεατρική παράσταση, ενώ εκτυπώθηκαν και διανεμήθηκαν 5.000 αφίσες για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Ουσιαστικά, κάθε μέρα υπήρχε και από μια εκδήλωση με αποτέλεσμα, μαζί με τις συμμετοχές των 11 σχολείων, να ευαισθητοποιηθούν πάνω από 15.000 πολίτες.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η ευρωβουλευτής κα. Έλενα Κουντουρά, η τ.αν. Υπουργός κα. Θεανώ Φωτίου, 3 Γενική Γραμματείς Ισότητας η κα. Μαρία Στρατηγάκη, η κα. Φωτεινή Κούβελα και η κα. Άννα Καραμάνου, 3 καθηγητές Πανεπιστημίου η καθ. Τέσσα Δουλκέρη, ο καθ. Σπύρος Συρόπουλος, ο καθ. Διονύσης Γουβιάς, κ. Γιάννης Τοπαλούδης,  πατέρας της  Ελένης Τοπαλούδη, κα. Κατερίνα Κώτη, μητέρα της Ντόρας Ζαχαριάς, η Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ κα.  Βικεντία Συροπούλου Μπασιάκου,  ο καθ. ΔΕ – νομικός κ. Αναστάσιος Χαμουζάς, η τοπική Συντονίστρια Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων- Εκπαιδευτικός ΔΕ κα. Αικατερίνη Διακίδη και η δημοσιογράφος της ΡΟΔΙΑΚΗΣ κα. Ελευθερία Πελλού.

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των Συλλόγων του νησιού, που έφτασαν τους 26 στον αριθμό. Συγκεκριμένα συμμετείχαν: Περιφερειακή Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Νοτίου Αιγαίου, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Ένωση Γυναικών Σύμης, Σύλλογος Εικαστικών Δωδεκανήσου, ΧΕΝ Ρόδου, Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, Σύλλογος Γυναικών Παστίδας, Σωματείο Επαγγελματικών Φροντιστών Δωδεκανήσου, Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «ΚΑΜΑΡΙ», Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου “Το Αμπερνάλλι”, Ένωση εμπόρων τυποποιημένων τροφίμων, ποτών και τουριστικών ειδών (Ε.Π.Ε.Τ.), Ένωση καταστηματαρχών δημοτικών κατ/των Ρόδου, Εμπορικός Σύλλογος Ιαλυσού,  Σωματείο καταστηματαρχών Αφάντου, Ένωση κρεοπωλών εμπόρων εισαγωγέων Ρόδου, Σωματείο εμπορικών καταστημάτων Φαληρακίου, Ένωση Παντοπωλών Ρόδου, Σωματείο καταστηματαρχών Λίνδου, Εμπορικός Σύλλογος Κρεμαστής, Σύλλογος διαμεσολαβούντων στην ιδιωτική ασφάλιση «Η ΙΣΧΥΣ», Σωματείο καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης, Σωματείο Εστιατόρων Ρόδου, Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Δωδεκανήσου, Μουσικοχορευτικό σωματείο Ιαλυσού Χορόσπιτο, Αναπτυξιακός & Πολιτιστικός Σύλλογος Κρεμαστής «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» και Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κοσκινού.

Επίσης, συμμετείχαν το 2ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Ν. Αιγαίου, τo Εργατικό Κέντρο Ρόδου, το  Περιφερειακό ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Δωδεκανήσου,  ο Γυναικείος Συνεταιρισμός  ΟΙ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΤΙΣΣΕΣ, η Θεατρική Ομάδα ΠΡΑΞΙΣ, η Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων της Σχολής Χορού και Θεάτρου «Ανέμη», η ΧΑΡΑΥΓΗ – Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ε. & Μ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΜΕΛΩΔΙΑ Ρόδου, η ΑΜΚΕ IASMOS Collective Project και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων ΔΙΟΔΟΣ.

Δυναμικό παρόν στο Μάρτιο 2022 – μήνας ΓΥΝΑΙΚΑΣ έδωσαν με τη συμμετοχή τους η Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού και οι Δημοτικές Κοινότητες Ψίνθου και Παστίδας, καθώς και το Γραφείο τύπου του Δήμου Ρόδου, το οποίο παρουσίασε 10 συνεντεύξεις γυναικών μέσα στο μήνα (Ελένη Λεφάκη – Στάτη, Τίτσα Πιπίνου, Φλώρα Κατινάκη, Ελένη Καρύδη, Παρασκευή Χατζηαντωνίου, Κατερίνα Καραγιάννη, Κική Αποστολίδη – Πάττα, Ελένη Γλεντή, Ειρήνη Θεοδωροπούλου, Στυλιανή Κεφάλα). Επίσης, εκδηλώσεις και ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από το  Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και τις Δομές Υποστήριξης Γυναικών – Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών & Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών- της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου.

Συνολικά 12 σχολεία με τους διευθυντές, εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες οργάνωσαν βιωματικά εργαστήρια και εκδηλώσεις. Συμμετείχαν τα σχολεία: 6ο Γυμνάσιο Ρόδου, 7ο Γυμνάσιο Ρόδου, Γυμνάσιο Ιαλυσού, Γυμνάσιο Σορωνής, Μουσικό Σχολείο Ρόδου, 1ο Νηπιαγωγείο Ιαλυσού, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αφάντου, ΓΕΛ Αφάντου, ΓΕΛ Πάτμου (ΓΕΝΝΕΙΟ), 1Θ Δημοτικό Σχολείο Αγαθονησίου, ΓΕΛ Απερίου Καρπάθου και το  2ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου.

  1. Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 η Δ.Ε.Ι συμμετείχε στην ανοιχτή συγκέντρωση εθελοντικών συλλόγων που απασχολούνται με τον αντικαρκινικό αγώνα που διοργάνωσε το Παράρτημα Ρόδου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Το ίδιο απόγευμα διοργάνωσε εκδήλωση με κεντρική ομιλήτρια την κα. Νατάσα Παζαϊτη, Γενική Χειρουργό  –  Ειδική Χειρουργό Μαστού και θέμα  «ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ – Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία. Μάθε και προφυλάξου» και παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέας κα Αργυρώ Αγγελοπούλου: «ΜΙΑ ΚΟΡΔΕΛΙΤΣΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΛΕΓΑΝ ΙΠΠΟΛΥΤΗ», στο οποίο συμμετέχει με σημείωμα προς την μητέρα η κα. Νατάσα Παζαϊτη. Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την κοινωνική προσφορά τους  οι αντικαρκινικοί σύλλογοι, Δωδεκανησιακός Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών  που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών «ΡΟΔΑΥΓΗ»,   Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Ρόδου, Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια  «ΦΛΟΓΑ», Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδου «ΜΑΖΙ ΜΕ  ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ», Save an Angel.
  2. Βιωματικά εργαστήρια στο:
  • 6ο Γυμνάσιο Ρόδου,
  • 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου
  • 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Ρόδου σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης ΔΙΟΔΟΣ. Πάνω από 100 μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να κατανοήσουν τους κοινωνικά δομημένους ρόλους των γυναικών και των αντρών, τον τρόπο διαμόρφωσης των στερεοτύπων, των κοινωνικών προτύπων και των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων.
  • Οι φωτογραφίες από την έκθεση «Γυναίκα» που διοργάνωσε η φωτογραφική ομάδα του Ιδρύματος Σταματίου, στο πλαίσιο του Μάρτιος 2022 μήνας ΓΥΝΑΙΚΑΣ, έγιναν αφίσες που ολόκληρο το μήνα Οκτώβριο 2022 στόλισαν κεντρικά σημεία της πόλης της Ρόδου, παρουσιάζοντας διαφορετικούς ρόλους και στιγμιότυπα από τη ζωή μιας γυναίκας. Σε συνεργασία με τη Κέντρο Πρόληψης Δίοδος και τη ΧΕΝ Ρόδου και με αφορμή τις αναρτημένες αφίσες, οργανώθηκαν βιωματικά εργαστήρια για τους ρόλους των γυναικών με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών των σχολείων της πόλης.
  • Διοργάνωσε για 2η συνεχόμενη χρονιά (2023) την πρωτοβουλία «Μάρτιος – μήνας ΓΥΝΑΙΚΑΣ» με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Πραγματοποιήθηκαν 5  ημερίδες, 4 παρουσιάσεις παραμυθιού, 8 θεατρικές παραστάσεις, 3 εκθέσεις ζωγραφικής και 1 κεραμικής, 1 workshop, μια εκδήλωση με διαδραστικά παιχνίδια που παρακολούθησαν έξι δημοτικά σχολεία και γυμνάσια, μια βιωματική καλλιτεχνική δραστηριότητα και τέσσερα βίντεο.

 

  • Πρωτοπορώντας σε πανελλαδικό επίπεδο ο Δήμος Ρόδου υπέγραψε πρώτος σε όλη την επικράτεια, την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου Ρόδου, τη Χάρτα Διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο. Η Χάρτα Διαφορετικότητας αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό την προώθηση της διαφορετικότητας, της ποικιλομορφίας και της εξασφάλισης των ίσων ευκαιριών στον εργασιακό χώρο. Στόχος η αλληλεγγύη, η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη στους έξι πυλώνες διαφορετικότητας: Φύλο, Ηλικία, Φυλή/Χρώμα, Αναπηρία/Χρόνια πάθηση, Εθνική/εθνοτική καταγωγή, Σεξουαλικός προσανατολισμός. Στο πλαίσιο της υπογραφής υλοποιήθηκε βιωματικό εργαστήρι με θέμα: «Διαφορετικότητα – Συμπερίληψη – Ισότητα στον εργασιακό χώρο»
  • Την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023 στην Αθήνα απονεμήθηκε από το Ινστιτούτο για τη Διαφορετικότητα και την Ενσωμάτωση το τιμητικό βραβείο Diversity & Inclusion Awards 2023 στην Δ.Ε.Ι. Ρόδου για την εξωστρέφεια των δράσεων υπέρ την γυναικών με τη θεσμοθέτηση της πρωτοβουλίας «Μάρτιος – μήνας ΓΥΝΑΙΚΑΣ»
  • Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Κορνήλιος Καστοριάδης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ρόδου διοργάνωσε μαζί με τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου με την υποστήριξη της AHEPANS Ρόδου μια ξεχωριστή Ημερίδα με τίτλο: «Ενώνουμε τις φωνές μας κατά των έμφυλων διακρίσεων στον εργασιακό χώρο» για τις  έμφυλες διακρίσεις στον εργασιακό χώρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών.  Στην ημερίδα συμμετείχαν και οι:
  • Δήμος Ρόδου

o          Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ρόδου

o          Δ/νση Προγραμματισμού και Οργάνωσης

o          Τμήμα Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας Δ/νσης Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας

  • Πανεπιστήμιο Αιγαίου

o          Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών

o          Επιτροπή Ισότητας των Φύλων

o          Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχολογικής Υποστήριξης Πανεπιστημιακής Μονάδας Ρόδου

  • Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου

o          ΓΕ.Λ Κρεμαστής

  • Σχολή Ξεναγών Ρόδου Υπουργείου Τουρισμού
  • Europe Direct Νοτίου Αιγαίου
  • Πανάκεια, Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων
  • Ροταριανός Όμιλος Ρόδου – Κολοσσός
  • ΧΕΝ Ρόδου
  • AHEPANS Ρόδου
  • Career Counseling – Σύμβουλοι Καριέρας
  • Lean In Ρόδου, Lean In Network Greece- Athens

Το Κυνοκομείο
Επίσης αναφέρθηκε και στον Πρωτογενή Τομέα, λέγοντας, ότι είναι ένα πολύ δυνατό και δύσκολο κομμάτι καθώς έχεις να διαχειριστείς ανάγκες, καταστάσεις και νοοτροπίες ετών, ενώ μιλώντας για το Δημοτικό Κυνοκομείο είπε τα εξής:

«Προχωρήσαμε την κατασκευή του Κυνοκομείου η οποία μπορεί να καθυστέρησε αλλά είμαστε κοντά στο να τελειώσει. Έχει διαμορφωθεί διαφορετικά και οι εθελοντές βοήθησαν σε αυτό. Το Κυνοκομείο θ’ αλλάξει χέρια καθώς ένας νέος σύλλογος έδειξε ενδιαφέρον και θέλει ν’ ασχοληθεί μαζί του. Εμείς, ως δήμος, το επιχορηγούμε με 150.000 ευρώ τα οποία όμως δε φτάνουν. Θα χρειαστούμε περισσότερα καθώς βρίσκουμε πολλά ζώα τα οποία είναι ανεξέλεγκτα έξω και αντί να έχουμε 100 και 200 έχουμε αυτή τη στιγμή 450 και συνεχώς μας ειδοποιούν να πάμε να πάρουμε ζώα».

Όπως τόνισε, το Κυνοκομείο και ο ρόλος του δεν είναι να κλείνουμε τα ζώα στα κλουβιά. Αν δεν μπορούμε δεν παίρνουμε ένα ζώο γιατί καταλήγει στο Κυνοκομείο. Το Δημοτικό Κυνοκομείο είναι ένας χώρος που θα περιθάλψει το ζώο αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να επιστρέψει στον χώρο στον οποίο βρέθηκε. «Δεν μπορεί να στοιβάζουμε ζώα μέσα στο Κυνοκομείο και να ερχόμαστε και εμείς σε δύσκολη θέση, γιατί αυξάνεται και το κόστος. Θέλω να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Φιλοζωικής με την πρόεδρο κα Διμέλη και τα μέλη του συλλόγου που πρόσφεραν πάρα πολλά στο Κυνοκομείο. Σήμερα κατατέθηκε μία νέα προσφορά- συνεργασία από έναν νέο σύλλογο στον οποίο ηγείται ο κ. Γιώργος Κρητικός.

Θα πάει στο νέο δημοτικό συμβούλιο ώστε να εγκριθεί το νέο σχέδιο δράσης που αφορά τον σύλλογο αυτό καθώς εμάς μας βρίσκει σύμφωνους ως δημοτική αρχή και είμαι σίγουρη ότι θα βρει σύμφωνη και τη νέα δημοτική αρχή», είπε η κα Πάττα.

Για τον νέο σύλλογο και το Κυνοκομείο μίλησε και ο κ. Κρητικός ο οποίος δήλωσε τα εξής: «ευχαριστώ τον Σύλλογο Φιλοζωικής Ρόδου στον οποίο δραστηριοποιήθηκα αρκετά χρόνια τώρα και από εκεί με γνωρίζουν οι περισσότεροι. Έχω δημιουργήσει τον δικό μου σύλλογο με την εμπειρία όλων αυτών των ετών και με τους υποστηρικτές όλης αυτής της προσπάθειας που ονομάζεται «Διάσωση Ζώων Ρόδου».

Κάναμε την αίτηση ν’ αναλάβουμε τη διαχείριση του Κυνοκομείου και από δικής μας πλευράς θα κάνουμε διάφορα πράγματα. Θα κάνουμε εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία ώστε να ενημερώνεται η νέα γενιά, κάτι που θεωρώ σημαντικό, θα επιδιώξουμε να κάνουμε προγράμματα στειρώσεων όλο τον χρόνο γιατί δε σας κρύβω ότι επικρατεί ένα χάος με τις εγκαταλείψεις.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αδέσποτα ζώα παντού, σε όλο το νησί, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε να μην υπάρχει αυτή η άσχημη εικόνα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Το Κυνοκομείο δεν είναι ένας χώρος που πετάμε ζώα και μπορούμε να στοιβάξουμε όσα θέλουμε ή να βάλουμε σε κλουβιά όλα τα αδέσποτα που υπάρχουν στο νησί. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Το Κυνοκομείο πρέπει να είναι ένα μεταβατικό στάδιο και αφορά μόνο ζώα που να χρειάζονται φροντίδα. Ζώα που είναι άρρωστα, χτυπημένα και έχουν περίεργες συμπεριφορές…».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2019-2023 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ
Σε ό,τι αφορά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως σήμερα, η Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα παρήγαγε το παρακάτω έργο:
• Συντάχθηκε και κατατέθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας η τελική αίτηση για την παραχώρηση των αγροκτημάτων Βάρης και Καλαμώνα στον δήμο Ρόδου με πλήρη φάκελο αδειοδοτήσεων.
• Κινήθηκαν οι διαδικασίες διερεύνησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Δημοτικού Σφαγείου Έμπωνας για την έκδοση άδειας λειτουργίας.
• Μόνιμη συνεργασία με την «ΦΥΤΩΡΙΟ Α.Ε.» για τη λειτουργία του Δημοτικού Σφαγείου Έμπωνα τις περιόδους αιχμής (Πάσχα- Πρωτομαγιά). Επίβλεψη του Σφαγείου κατά τη λειτουργία του με συνολικό αριθμό σφαγείων 8.005
• Έλεγχος διακινούμενων ποσοτήτων παραγωγών Λαϊκών Αγορών κατόπιν αυτοψίας. Έως το 2021 ελέγχθηκαν 64 παραγωγοί και 320 αγροτεμάχια.
• Έκδοση βεβαιώσεων αμπελοκαλλιεργητή κατόπιν αυτοψίας. Έως το 2022 ελέγχθηκαν 170 αμπελοκαλλιεργητές και 408 αγροτεμάχια- οικίες.
• Έκδοση 17 βεβαιώσεων αγροτικής άδειας στρατού κατόπιν ελέγχου.
• Συντάχθηκαν συνολικά 53 εισηγήσεις προς συλλογικά όργανα του δήμου για όλα τα αντικείμενα της Διεύθυνσης.
• Συντάχθηκαν 39 μελέτες για όλα τα θέματα της Διεύθυνσης.
• Σύνταξη 14 Συμβάσεων.
• Συνεχής ενημέρωση και παροχή υποστήριξης παραγωγών Πρωτογενούς Τομέα. Διεκπεραίωση υποθέσεων 220 παραγωγών.
• Σύνταξη 72 αρδευτικών προγραμμάτων
• Συντονισμός διαδικασιών συνεργασίας με τον ΕΛ.Γ.Α. Υποβολή 520 αιτήσεων αποζημίωσης παραγωγών και συνεργασία με τον ΕΛ.Γ.Α. κατά το στάδιο ελέγχου.
• Έκδοση 32 Δελτίων Τύπου για όλα τα θέματα της Διεύθυνσης.
• Συμμετοχή του δήμου Ρόδου στο Διεθνές Συνέδριο ICEGOV2021 για τη Θεωρία και Πρακτική της Ψηφιακής Διακυβέρνησης (GREEK FARMS).
• Εφαρμογή του Προγράμματος Παρακολούθησης Ανεπιτήρητων Παραγωγικών Ζώων.

Συγκεκριμένα:
– Κατασκευή 10 νέων ημιμόνιμων παγίδων σύλληψης.
– Χρήση και παρακολούθηση 22 ενεργών ημιμόνιμων παγίδων σύλληψης.
– Προμήθεια και χρήση μίας κινητής παγίδας σύλληψης.
– Έκδοση άδειας λειτουργίας της Κτηνοτροφικής Μονάδας του δήμου
– Διερεύνηση με αυτοψία 148 καταγγελιών.
– Σύλληψη 505 ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων.
– Επιβολή διοικητικών προστίμων από το Πρόγραμμα συνολικού ύψους 2.650€.
– Διατήρηση στην κτηνοτροφική μονάδα του δήμου και επίβλεψη σφαγής 379 ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων.
– Διανομή στις προνοιακές δομές δήμου και περιφέρειας συνολικά 4.093,5 κιλά κρέατος.
– Επίβλεψη τήρησης της σύμβασης περισυλλογής ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων και συντονισμός των επεμβάσεων του αναδόχου με της Υπηρεσίας.

• Σύνταξη Τεχνικών Δελτίων και ολοκλήρωση διαδικασιών για την ένταξη του δήμου Ρόδου στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» με 2 έργα και 4 υποέργα που αφορούν τις εργασίες κατασκευής, επισκευής και συντήρησης του Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς , την προμήθεια δύο εξοπλισμένων αυτοκινήτων για την μεταφορά των ζώων, τον πλήρη εξοπλισμό του Δημοτικού Κτηνιατρείου και ένα Πρόγραμμα Στειρώσεων από ιδιώτες Κτηνιάτρους, συνολικού ύψους 477.240,40 €. Παρακολούθηση σταδίου υλοποίησης των εργασιών του πρώτου έργου. Η προμήθεια των αυτοκινήτων βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών.

• Σύνταξη μελέτης και υλοποίηση του ενταγμένου έργου που αφορά τον πλήρη εξοπλισμό του Δημοτικού Κτηνιατρείου. Το έργο, ύψους 52.700 €, βρίσκεται στο στάδιο του διαγωνισμού.

• Σύνταξη μελέτης και υλοποίηση του ενταγμένου έργου που αφορά το Πρόγραμμα Στειρώσεων από ιδιώτες Κτηνιάτρους. Το έργο, ύψους 52.700 €, βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε.

• Σύνταξη μελέτης για την προμήθεια εμβολίων και αντίδοτων δηλητηριάσεων για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς από επιχορήγηση των Δήμων από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» ύψους 31.800 €. Η προμήθεια βρίσκεται στο στάδιο του διαγωνισμού.

• Σύνταξη μελέτης για την προμήθεια φαρμάκων και εξοπλισμού για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς από κατανομή του υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2022, ύψους 52.700 €. Η προμήθεια βρίσκεται στο στάδιο του διαγωνισμού.

• Εφαρμογή του Προγράμματος Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς και συγκεκριμένα:
– Πραγματοποίηση 7 συνεδριάσεων της 5μελούς Επιτροπής.
– Παρακολούθηση και έλεγχος του έργου του συμβεβλημένου με τον δήμο Κτηνιάτρου για την περίθαλψη και την στείρωση συνολικά 500 αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
– Διαδικασίες αδειοδότησης Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
– Εποπτεία λειτουργίας του Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς από τον Σύλλογο Φιλοζωικής Ρόδου.
– Πραγματοποίηση 7 Προγραμμάτων Στείρωσης σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, συλλόγους και Πανεπιστήμια του Εξωτερικού.
– Διερεύνηση με αυτοψίας 230 καταγγελιών για αδέσποτα ή δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς , 31 από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν από μικτά κλιμάκια (Αστυνομία, Λιμενικό, Στρατός, Εισαγγελία).
- Έκδοση 16 διοικητικών προστίμων κτηνιατρικών παραβάσεων και έλεγχος 6 ενστάσεων.
– Επιβολή διοικητικών προστίμων κτηνιατρικών παραβάσεων ύψους 77.600€.
– Στείρωση 7.574 ζώων συντροφιάς (γάτες και σκύλοι).
– Καταχώρηση 1.869 πιστοποιητικών ηλεκτρονικής ταυτοποίησης ζώων συντροφιά στην πλατφόρμα του δήμου.
– Περίθαλψη 479 αδέσποτων σκύλων εκτός Καταφυγίου (εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, σήμανση).
– Προμήθεια, τοποθέτηση και εξυπηρέτηση 59 σταθμών σίτισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
– Προμήθεια και τοποθέτηση 38 σπιτιών για αδέσποτα ζώα (γάτες).
– Έκδοση 36 αδειών κυκλοφορίας σε φιλόζωους για την σίτιση των αδέσποτων την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020.
– Συνεργασία, συντονισμός και επίβλεψη 78 εθελοντών για την σίτιση των αδέσποτων ζώων εκτός Καταφυγίου.
– Τροφοδοσία των σταθμών σίτισης και γενικά του προγράμματος σίτισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εκτός Καταφυγίου με συνολικά μέχρι τώρα 11.903 κιλά ζωοτροφών (γατοτροφή – σκυλοτροφή).

• Λειτουργία του Δημοτικού Ελαφοκομείου και συγκεκριμένα:
– Παροχή κτηνιατρικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στο Δημοτικό Ελαφοκομείο.
– Πραγματοποίηση 4 ξεναγήσεων στον χώρο του Ελαφοκομείου.
– Συμμετοχή σε διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου με την Κτηνιατρική Σχολή Καρδίτσας, για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών στο νησί.
– Περίθαλψη 2 άγριων τραυματισμένων ελαφιών.

• Πρόνοια σίτισης πυρόπληκτων άγριων ελαφιών με προμήθεια ζωοτροφών και ενεργοποίηση δύο συνεργείων για τη σίτιση των ζώων.

• Διάσωση 27 σκυλιών από την πυρκαγιά. Από αυτά τα 9 επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους, 11 φιλοξενούνται στο Δημοτικό Καταφύγιο και 7 έχουν δοθεί για φιλοξενία σε φιλόζωους, καλύπτοντας τις ανάγκες σίτισης και περίθαλψης.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΡΟΔΙΑΚΗ

Μπορεί να σου αρέσει

FEATURED Uncategorized ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος: Η ζωή, τα θαύματα και το μαρτύριο

Ευανθία Τασσοπούλου © Παρέχεται από: enikos.grΆγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος: Η ζωή, τα θαύματα και το μαρτύριο Τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάμε σήμερα,
FEATURED Uncategorized ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καταγγελία εργαζόμενης για ξενοδοχείο στη Σαντορίνη

Την πρώτη ημέρα η εργαζόμενη οδηγήθηκε στο «δωμάτιό» της, το οποίο ήταν ένα υπόγειο-αποθήκη όπου είχαν στήσει κρεβάτια, με μουχλιασμένους