Οι αλλαγές στις εφημερίες στο ΕΣΥ προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στους νοσοκομειακούς γιατρούς
HR2 Μαΐου 2023 06:14
Σε αναβρασμό οι γιατροί για τις εφημερίες στο ΕΣΥ. Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς μετά την εγκύκλιο της αν. υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα ότι σε περίπτωση αδυναμίας εφημέρευσης τμήματος ή κλινικής του νοσοκομείου θα πρέπει να συμμετέχουν στην εφημερία όλοι οι ιατροί.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι γιατροί άλλων ειδικοτήτων θα καλούνται να καλύψουν τα κενά. Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν ενώ θέση στο μείζον αυτό θέμα πήρε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνοντας αν στον παθολογικό τομέα δεν υπάρχει παθολόγος, μπορεί να εφημερεύει ο καρδιολόγος ή ο παιδίατρος με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.
Σε ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η «εφημερία τομέα»– εκθέτει την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγιστους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω. Μάλιστα τονίζει ότι δεν είναι ούτε ο καλύτερος ούτε ο πιο ασφαλής τρόπος ένας ειδικευόμενος Ωτορινολαρυγγολόγος ή ειδικευμένος Ορθοπαιδικός να έχει στην ευθύνη του χειρουργημένους ασθενείς άλλων ειδικοτήτων.
Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς θα οδηγήσει άμεσα σε νέα καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών από το ΕΣΥ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και καλούν όλους τους γιατρούς σε ξεσηκωμό.
Η εγκύκλιος που άναψε φωτιές
Σύμφωνα με την απόφαση που εστάλη σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες εφόσον η εφημερία δεν μπορεί να καλυφθεί γιατί ο γιατρός του τμήματος λείπει λόγω ασθενείας ή το τμήμα αδυνατεί να εξυπηρετήσει λόγω παραιτήσεων, τότε θα πρέπει γιατροί από άλλα τμήματα, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι να συμβάλλουν. Όρος αποτελεί στην εφημερία να υπάρχει διαθέσιμος ειδικευμένος ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος Τομέα, όπως προβλέπει η εγκύκλιος.
Στόχος είναι η «αποτελεσματικότερη διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας» όπως αναφέρεται στο έγγραφο. Μάλιστα, οι νοσοκομειακοί γιατροί στις δημόσιες δομές θα πρέπει να προσδιορίζουν, να εκτελούν ή να επιβλέπουν «την εκτέλεση όλων των νόμιμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς κατά τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο με τον συντονισμό πάτα των επιστημονικά υπεύθυνων των ιατρικών τμημάτων, του αντίστοιχου τομέα και του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου»
Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο
efhmeria.pdf (healthreport.gr)
https://www.healthreport.gr/sta-kagkela-oi-giatroi-gia-tis-efimeries-sto-esy-i-egkyklios-poy-anapse-foties/efhmeria/