Στους δρόμους οι Τούρκοι, το πρώτο μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Πληροφορίες για έναν τραυματία που πήδηξε από μπαλκόνι – Τι λέει ο Άκης Τσελέντης για την πιθανότητα σεισμού στην Ελλάδα και το ρήγμα στο Βόρειο Αιγαίο
Απανωτοί σεισμοί έχουν γίνει μέσα σε λίγη ώρα στην Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters υπάρχει ένας τραυματίας που πήδηξε από μπαλκόνι την ώρα του σεισμού. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να μην μπουν σε κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.
Μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι ώρα Τουρκίας και Ελλάδας δεν υπάρχουν καταγραφές για υλικές ζημιές ή θύματα, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.
Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 12:49 ήταν στα ανοικτά των ακτών του Σηλυβρίου, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσαν η υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (AFAD) και ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.
Το εστιακό βάθος ήταν 6,92 χλμ, σύμφωνα με την AFAD. Παρόμοια ήταν και η μέτρηση του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών (GFZ), που είπε ότι ο σεισμός ήταν 6,2 βαθμών με εστιακό βάθος 10 χλμ.
Τι γίνεται με το ρήγμα του Βορείου Αιγαίου
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης χαρακτήρισε μικρή, αλλά υπαρκτή την πιθανότητα να επηρεαστεί το ρήγμα του Βορείου Αιγαίου από τον ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.
«Το πιο δυναμικό ρήγμα στον Ελλαδικό χώρο είναι η τάφρος του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί προέκταση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Η τάφρος Βορείου Αιγαίου διέρχεται νότια της Σαμοθράκης και της ανατολικής Χαλκιδικής και βόρεια της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. Πρέπει να παρακολουθούμε το ρήγμα του Β Αιγαίου πάντως θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα (αλλά υπαρκτή) να επηρεαστεί» έγραψε σε ανάρτησή του.
Οι δονήσεις
Η τελευταία δόνηση ήταν 3,4 Ρίχτερ σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου (EMSC), 37 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Εσενγιούρτ στην Κωνσταντινούπολη.
Είχαν προηγηθεί οι εξής δονήσεις:
- 4 Ρίχτερ, 36 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Μπούγιουκτσεκμετζε. Εστιακό βάθος 10 χλμ
- 3,4 Ρίχτερ, 29 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Εσενγιούρτ. Εστιακό βάθος 23 χλμ
- 3 Ρίχτερ, 42 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Εσενγιούρτ. Εστιακό βάθος 7 χλμ
- 2 Ρίχτερ, 33 χλμ δυτικά, νοτιοδυτικά της πόλης Μπαχτσελιεβλέρ. Εστιακός βάθος 15 χλμ
- 3,4 Ρίχτερ, 40 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Μπαχτσελιεβλέρ. Εστιακό βάθος 20 χλμ
- 3,1 Ρίχτερ, 31 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Εσενγιούρτ. Εστιακό βάθος 7 χλμ
- 2,9 Ρίχτερ, 40 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Μπαχτσελιεβλέρ . Εστιακό βάθος 20 χλμ
- 3,5 Ρίχτερ, 29 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Εσενγιούρτ. Εστιακό βάθος 19 χλμ
- 3,2 Ρίχτερ, 29 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Εσενγιούρτ στην Κωνσταντινούπολη.
- 3,5 Ρίχτερ, δυτικά-νοτιοδυτικά της πόλης Μπαχτσελιεβλέρ (Κωνσταντινούπολη). Εστιακό βάθος 29 χλμ
- 5 Ρίχτερ, 37 χλμ δυτικά, νοτιοδυτικά της πόλης Μπαχτσελιεβλέρ (Κωνσταντινούπολη). Εστιακό βάθος 5 χλμ.
- 6,2 Ρίχτερ, 39 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Μπούγιουκτσεκμετζε (Κωνσταντινούπολη). Εστιακό βάθος 6 χλμ.
- Πρώτος σεισμός 4 Ρίχτερ, 43 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Εσενγιούρτ (Κωνσταντινούπολη). Εστιακό βάθος στα 16 χλμ.
Στους δρόμους οι Τούρκοι
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι. Στο κέντρο της πόλης πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πάρκα και άλλοι κάθισαν στα κατώφλια των σπιτιών τους, καθώς οι μετασεισμοί συνέχιζαν να γίνονται αισθητοί. Ορισμένα καταστήματα έκλεισαν μετά τον σεισμό που ταρακούνησε την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.
Σε ανάρτησή του ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλικαγιά επισήμανε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει επιτόπιοι έλεγχοι.
«Στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή Σιλιβρί, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,2. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες. Όλες οι ομάδες της AFAD και των αρμόδιων φορέων μας έχουν ξεκινήσει ελέγχους στο πεδίο. Εύχομαι περαστικά στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό. Ο Θεός να προστατεύει τη χώρα και τον λαό μας από φυσικές καταστροφές» ανέφερε σε ανάρτησή του.
Το πρώτο μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Μετά τις συνεχείς δονήσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το πρώτο του μήνυμα.
«Μεταφέρω τις ευχές μου στους συμπολίτες μας, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.
Ξύπνησαν μνήμες από το 1999
Η Τουρκία διασχίζεται από δύο ρήγματα που έχουν προκαλέσει πολλούς φονικούς σεισμούς στο παρελθόν. Ο σεισμός ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη, που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.
Η Κωνσταντινούπολη ζει με τον φόβο ενός «μεγασεισμού» καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και ορισμένοι ειδικοί κάνουν προβλέψεις για έναν σεισμό τουλάχιστον 7 βαθμών έως το 2030, που θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων.
Τον Φεβρουάριο του 2023 η νοτιοανατολική Τουρκία βίωσε τον πιο καταστροφικό σεισμό της σύγχρονης ιστορίας της, που σκότωσε τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας πόλεις, καταστρέφοντας ιστορικά μνημεία.
Τσελέντης: Μικρή πιθανότητα να επηρεαστεί το ρήγμα του Β. Αιγαίου
Μικρή αλλά υπαρκτή χαρακτήρισε την πιθανότητα να επηρεαστεί το ρήγμα του Βορείου Αιγαίου από τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. «Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μεγάλος σεισμός» είπε μεταξύ άλλων.
Η ανάρτηση
«Τουρκία: Σεισμός 6 Ρίχτερ στη Θάλασσα του Μαρμαρά – Αισθητός στην Κωνσταντινούπολη.
=>ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ!
Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε προ ολίγου στη βορειοδυτική Τουρκία.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Το πιο δυναμικό ρήγμα στον Ελλαδικό χώρο είναι η τάφρος του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί προέκταση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Η τάφρος Βορείου Αιγαίου διέρχεται νότια της Σαμοθράκης και της ανατολικής Χαλκιδικής και βόρεια της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.
Πρέπει να παρακολουθούμε το ρήγμα του Β Αγαίου πάντως θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα (αλλά υπαρκτή) να επηρεαστεί.
(**) Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μεγάλος σεισμός».
Παπαδόπουλος: Μήνας ισχυρών σεισμών ο Απρίλιος στην Ελλάδα
Μήνα μεγάλων σεισμών για την Ελλάδα χαρακτήρισε σήμερα τον Απρίλιο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρθηκε σε ορισμένους από τους σεισμούς που έχουν γίνει στη χώρα μας τον συγκεκριμένο μήνα, κάποιοι μάλιστα ήταν και φονικοί.
Σύμφωνα με την ανάρτησή του μερικοί σεισμοί που έχουν γίνει Απρίλιο στην Ελλάδα είναι:
- «Πολύνεκρος σεισμός μεγέθους Μ=6.5 με 183 θύματα στην Κω σαν σήμερα το 1933
- Εξολοθρευτικός σεισμός (Μ=6.4) στις 3.4.1881 με περίπου 3500 θύματα στη Χίο.
- Πολύνεκρος σεισμός (Μ=6.3) στις 22.4.1928 με 20 θύματα στην Κορινθία.
- Σειρά ισχυρών σεισμών (Μ=6.8, 7.2, 6.1) μεταξύ Ροδου και ΝΔ Τουρκίας με πολλά θύματα κυρίως στην Τουρκία στις 24, 25, 26 Απριλίου 1957».
Η Τουρκία διασχίζεται από δύο ρήγματα που έχουν προκαλέσει πολλούς φονικούς σεισμούς στο παρελθόν.
Ο σεισμός ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.
Η Κωνσταντινούπολη ζει με τον φόβο ενός «Μεγασεισμού» καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και ορισμένοι ειδικοί κάνουν προβλέψεις για έναν σεισμό τουλάχιστον 7 βαθμών έως το 2030, που θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων.
Τον Φεβρουάριο του 2023 η νοτιοανατολική Τουρκία βίωσε τον πιο καταστροφικό σεισμό της σύγχρονης ιστορίας της, που σκότωσε τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας πόλεις, καταστρέφοντας ιστορικά μνημεία.
tovima.gr