ΡΟΔΟΣ

Τη Ρόδο θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός της Κίνας

Η ιδιωτική επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στο νησί των Ιπποτών αναμένεται να ενισχύσει τους διπλωματικούς δεσμούς Ελλάδας – Κίνας, με το βλέμμα στον τουρισμό, τις επενδύσεις και τη γεωπολιτική σταθερότητα

Με φόντο την ιστορική Μεσαιωνική Πόλη και υπό συνθήκες αυξημένων μέτρων ασφαλείας, ξεκινά σήμερα στη Ρόδο η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Τσιάνγκ. Πρόκειται για μια επίσκεψη χαμηλών τόνων σε επίπεδο πρωτοκόλλου, αλλά υψηλού ενδιαφέροντος από γεωστρατηγικής, πολιτικής και οικονομικής σκοπιάς.
Η άφιξη του κ. Λι Τσιάνγκ θα γίνει στις 15:20 στον διεθνή αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας» με ειδική κρατική πτήση και θα τον υποδεχθεί ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα καταλύσει στο πολυτελές ξενοδοχείο Rodos Palace, όπου και πραγματοποιεί το ιδιωτικό του πρόγραμμα, ωστόσο η συνάντησή του με τον κ. Χατζηδάκη στο Μέγαρο των Ιπποτών δίνει πολιτική βαρύτητα στην επίσκεψη.
Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης
Παρασκευή, 4 Ιουλίου
• 15:20: Άφιξη στον αερολιμένα «Διαγόρας» – Υποδοχή από τον Κ. Χατζηδάκη.
• 15:25: Αναχώρηση για το ξενοδοχείο Rodos Palace.
• 15:45: Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
• 16:40: Αναχώρηση για το εμβληματικό Μέγαρο των Ιπποτών.
• 17:00: Υποδοχή και σύντομη ξενάγηση από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.
• 17:10 – 17:40: Διμερείς συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Κίνας.
• 17:45: Αναχώρηση για το ξενοδοχείο.
• 18:05: Ιδιωτικό πρόγραμμα.
Σάββατο, 5 Ιουλίου
• 07:30: Αναχώρηση της συνοδείας για το αεροδρόμιο.
• 08:35: Αναχώρηση του πρωθυπουργού με ειδική πτήση.
• 09:00: Τέλος της επίσκεψης.
Ένα ταξίδι με στρατηγική διάσταση
Αν και η επίσκεψη του κ. Λι Τσιάνγκ χαρακτηρίζεται ως ιδιωτική, εντούτοις η συνάντησή του με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, όπως ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, επισημοποιεί, στην πράξη, τη σημασία που αποδίδει η Κίνα στην ελληνοκινεζική συνεργασία.
Η επιλογή της Ρόδου δεν είναι τυχαία. Το νησί αποτελεί την τουριστική «ναυαρχίδα» της Ελλάδας, με ιστορικό προηγούμενο την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2014, τότε υποδεχόμενο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η Ρόδος λειτουργεί ξανά ως διπλωματικό σκηνικό υψηλού κύρους, προβάλλοντας την τουριστική υπεραξία του νησιού απευθείας στην τεράστια κινεζική αγορά.
Ασφάλεια και διακριτικότητα
Τα μέτρα ασφαλείας στο νησί θυμίζουν εποχές μεγάλων επισκέψεων: από την άφιξη στο αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της Μεσαιωνικής Πόλης, το σχέδιο προστασίας είναι αυστηρό και προληπτικό, με συνεχείς περιπολίες και διακριτική παρουσία δυνάμεων σε σημεία-κλειδιά.
Η ελληνοκινεζική σχέση έχει περάσει πολλές φάσεις, αλλά συνεχίζει να επενδύει στη σταθερότητα, το εμπόριο και την πολιτιστική σύνδεση. Η επίσκεψη Λι Τσιάνγκ δεν είναι απλώς συμβολική. Αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης, ειδικά σε μια περίοδο διεθνούς γεωπολιτικής ρευστότητας.
Το βλέμμα πλέον στρέφεται στο εάν αυτή η ιδιωτική επίσκεψη θα αποτελέσει προπομπό για πιο ουσιαστικές και πολυμερείς πρωτοβουλίες σε τουρισμό, επενδύσεις και ενδεχομένως ενέργεια – τομείς στους οποίους η κινεζική διπλωματία δείχνει σταθερό ενδιαφέρον.
Η τελευταία φορά που Κινέζος ηγέτης επισκέφθηκε τη Ρόδο ήταν το 2014, με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να φιλοξενείται τότε από τον Αντώνη Σαμαρά. Έντεκα χρόνια μετά, το σκηνικό επαναλαμβάνεται με νέα δεδομένα, αλλά σταθερούς συμβολισμούς.