Η προσβασιμότητα σε κοινόχρηστους χώρους (παραλίες, πεζοδρόμια, πλατείες κλπ), δημόσια κτίρια, χώρους ψυχαγωγίας ακόμα και στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικά ιατρεία, είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως προκύπτει από την συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα, με αφορμή την χθεσινή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρίες, τα μέλη του Συλλόγου ΑΜΕΑ επαρχίας Ρόδου.
«Είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε πάντα κάποιο συνοδό, ενώ θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητοι» τόνισαν και απηύθυναν έκκληση στους πολίτες αλλά και στην Πολιτεία να σέβονται τους ανθρώπους με αναπηρίες, διατηρώντας «καθαρά» πεζοδρόμια, διαβάσεις, ράμπες και θέσεις στάθμευσης και διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλους.
Πέρα από την προσβασιμότητα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Φωνιαδάκης τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις κτιριακές υποδομές των ειδικών σχολείων, ενώ επανέλαβε το πάγιο αίτημα της επαναλειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Αποκατάστασης (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ).
Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρόδου λειτουργούσε σε κτίριο, που κατασκευάστηκε για τον σκοπό αυτό, με ξενώνες φιλοξενίας, υπερσύγχρονο εξοπλισμό και στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων. Ωστόσο, από το 2010 ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε στα υπόγεια του νοσοκομείου χωρίς να χρησιμοποιείται και το κτίριο αφέθηκε να ρημάζει, ενώ σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο δεν υπάρχει Κέντρο Αποκατάστασης για τα άτομα με αναπηρίες.
Τόνισαν ακόμα ότι ο θεσμός το προσωπικού βοηθού κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αν και δεν έχει ακόμα επεκταθεί στη Ρόδο, καθώς και ότι έχουν γίνει βήματα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας (πχ στην πιστοποίηση μόνιμων αναπηριών από τα ΚΕΠΑ).
Στην συνέντευξη Τύπου πήραν μέρος εκτός από τον πρόεδρο του Συλλόγου, οι Φάνης Γαλιάτσος, Βάσω Σκουλικαρίτη, Κατερίνα Σαράντη, Γιάννης Σπανός και Φώτης Γερόλυμος.
Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από το εγκαταλελειμμένο κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρόδου:
ΠΗΓΗ ΕΡΤ