Σε όλη την Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, το φαινόμενο των απομιμήσεων ανταλλακτικών για αυτοκίνητα επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς.
Έχει γεμίσει η Ελληνική αγορά με ιμιτασιόν ανταλλακτικά αυτοκινήτων και φορτηγών. Και αυτό έρχεται να προστεθεί στο εκρηκτικό μείγμα της παλαιότητας και των κακοσυντηρημένων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους μας.
Τα ανταλλακτικά… μαϊμού είναι ουσιαστικά εξαρτήματα πολλές φορές ιδιαίτερα σημαντικά για την ασφάλεια του αυτοκινήτου, που παράγονται από τρίτες μη επώνυμες και αναγνωρισμένες εταιρείες, κυρίως Κινέζικες.
Οι καταναλωτές τα επιλέγουν συχνά λόγω της πιο προσιτής τους τιμής σε σχέση με τα γνήσια ανταλλακτικά. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν υπάρχει μια οδυνηρή… θυσία στην ποιότητα, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα. Τα ανταλλακτικά αυτά δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας των κατασκευαστών αυτοκινήτων και ενδέχεται να μην ταιριάζουν ακριβώς με το αυτοκίνητο, προκαλώντας μεγάλες και κοστοβόρες βλάβες στο μέλλον.
Τα ιμιτασιόν (ή παραποιημένα) ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, καθώς δεν έχουν κατασκευαστεί για να ανταποκρίνονται στα πρότυπα των κανονισμών. Παραποιημένοι αερόσακοι μπορεί να μην προσφέρουν την κατάλληλη προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης, ενώ τέτοια εξαρτήματα για τον κινητήρα, όπως μπουζί, φίλτρα λαδιού και φίλτρα αέρα, μπορεί από το να καταστρέψουν τον κινητήρα, έως και να είναι η αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς στο αυτοκίνητο.
Σημειώστε πως πολλά τέτοια ανταλλακτικά τοποθετούνται και σε κακά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που φέρνουν επιτήδειοί έμποροι αυτοκινήτων από το εξωτερικό, όπου αφού τους γυρίσουν τα κοντέρ, κάνουν τις γρήγορες επισκευές που χρειάζονται με τέτοια ανταλλακτικά, με τελικό θύμα τον αγοραστή, που ενώ πίστεψε ότι βρήκε την «ευκαιρία», τοπ πληρώνει πολλαπλά σε ζημιές λίγους μήνες αργότερα.
Σύμφωνα με το World Trademark Review, το εκτιμώμενο παγκόσμιο οικονομικό κόστος αυτών των ανταλλακτικών στην αυτοκινητοβιομηχανία φτάνει τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ ($2,4 δισεκατομμύρια) χάνονται ετησίως μόνο από τις πωλήσεις παραποιημένων ελαστικών, ενώ οι πωλήσεις παραποιημένων μπαταριών αρπάζουν από την αγορά 180 εκατομμύρια ευρώ ($198 εκατομμύρια) από τους επίσημους και εξουσιοδοτημένους κατασκευαστές.
Ωστόσο, υπάρχουν προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Κυβερνητικές και βιομηχανικές πρωτοβουλίες αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση της παραποίησης ανταλλακτικών.
Οι ΗΠΑ έχουν μάλιστα δημιουργήσει μία αντίστοιχη επιτροπή η οποία έχει προωθήσει με επιτυχία νομοθεσία σε διάφορες πολιτείες για την απαγόρευση των παραποιημένων αερόσακων, ενώ έχει επισημάνει την ανησυχία της για την πώληση και την αποστολή παραποιημένων αερόσακων και άλλων συστημάτων περιορισμού σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Alibaba, η Amazon και η eBay.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για τους κινδύνους των παραποιημένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ενώ έχει δημοσιεύσει οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να αποφύγουν την αγορά τους.
Η περίπλοκη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι ευάλωτη στην εκμετάλλευση από επιτήδειους. Παρά την ύπαρξη μηχανισμών που έχουν εισαγάγει οι επιχειρήσεις για την ανίχνευση των πηγών των ανταλλακτικών, οι επιτήδειοι λειτουργούν εκτός αυτών με ιδιαίτερη άνεση.
Συνοψίζοντας, η αγορά των ιμιτασιόν ανταλλακτικών αυτοκινήτων είναι μια πραγματικότητα που απειλεί και την Ελλάδα. Η κατάσταση απαιτεί εντατικοποιημένες προσπάθειες τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά της βιομηχανίας, για την πρόληψη και την καταπολέμηση αυτής της παράνομης δραστηριότητας.
από Τάκης Τρακουσέλλης
Προσοχή: Έχει γεμίσει η Ελλάδα με «μαϊμού» ανταλλακτικά (msn.com)
από Τάκης Τρακουσέλλης