FEATURED ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΟΔΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΠΙΚΑ

Περιστατικά βίας από παράνομους μετανάστες εναντίον Ροδίων, κατήγγειλε στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος

Περιστατικά βίας από παράνομους μετανάστες εναντίον Ροδίων συμπολιτών μας, κατήγγειλε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος. Όπως αναφέρει, σε πρόσφατο περιστατικό, παρανόμως αποβιβασθέντες αλλοδαποί στη Ρόδο, μεταφερόμενοι με όχημα πινακίδων rent a car σταμάτησαν την πορεία τους, προτάσσοντας όπλα κι απειλώντας οδηγούς οχημάτων που θεώρησαν ότι τους παρακολουθούν. Διαφαίνεται ότι η κατάσταση ασφαλείας των πολιτών στο νησί της Ρόδου τείνει να διαταράσσεται σε βαθμό ανεπίστρεπτο.
Στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, απάντηση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου, διαψεύδοντας το περιστατικό.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: «Λαθραίως εισερχόμενοι αλλοδαποί απειλούν πολίτες στη Ρόδο»
Κύριε Υπουργέ,

Όπως ενημερωνόμαστε από κατοίκους της Ρόδου, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του εν λόγω νησιού με τους λαθραίους «μετανάστες», οι οποίοι μεταφέρονται πιθανότατα από Έλληνες πολίτες. Σε πρόσφατο περιστατικό, παρανόμως αποβιβασθέντες αλλοδαποί στη Ρόδο, μεταφερόμενοι με όχημα πινακίδων rent a car σταμάτησαν την πορεία τους, προτάσσοντας όπλα κι απειλώντας οδηγούς οχημάτων που θεώρησαν ότι τους παρακολουθούν. Διαφαίνεται ότι η κατάσταση ασφαλείας των πολιτών στο νησί της Ρόδου τείνει να διαταράσσεται σε βαθμό ανεπίστρεπτο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε, εάν αφενός έχουν καταγραφεί κι άλλα ανάλογα περιστατικά απειλών από οπλοφόρους – αλλοδαπούς και μη – κατά τη μεταφορά των πρώτων κι αφετέρου τις ενέργειες που θα προβείτε, ώστε να αντιμετωπίσετε την πρωτόγνωρη αναδειχθείσα κατάσταση επαναφέροντας το αίσθημα ασφαλείας στο νησί της Ρόδου;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Απάντηση Οικονόμου στην από 01-11-2023 με αριθμό 1466 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ.
Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ό,τι μας αφορά και πλέον των ειρηθέντων κατά την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί της υπ’ αριθ. 185/ 27-09-2023 (ΛΓ’ Συνεδρίαση της 04-10-2023) Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή κ. Γ. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ (www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias), σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με το υλοποιούμενο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν διαμορφώσει Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια, με σκοπό την πλέον αποτελεσματική αστυνόμευση σε όλες τις περιοχές εδαφικής τους αρμοδιότητας και ιδίως, στα σημεία εκείνα όπου παρουσιάζεται εντονότερη παραβατικότητα. Όπου δε απαιτείται, αναβαθμίζεται το επίπεδο των λαμβανόμενων μέτρων, σε συνάρτηση με τις χρονικές και τοπικές απαιτήσεις και ανάγκες, οι οποίες διαρκώς αξιολογούνται και επανεκτιμώνται.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δοθεί, στις αρμόδιες περιφερειακές του Υπηρεσίες, κατευθυντήριες εντολές και οδηγίες αφενός μεν για την αυξημένη, εμφανή αστυνόμευση μέσω της πραγματοποίησης εποχούμενων περιπολιών – μεικτών εξορμήσεων, αφετέρου δε για τη διενέργεια επισταμένων και ουσιαστικών ελέγχων, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση, κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, των όποιων τοπικών ζητημάτων αστυνομικής φύσης.

Ειδικότερα, η Α’ Διεύθυνση Αστυνομίας (Δ.Α.) Δωδεκανήσου υλοποιεί, στις περιοχές ευθύνης της, τα υφιστάμενα Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια και βάσει αυτών, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της -πλέον της παράλληλης δραστηριοποίησης των υπόλοιπων ειδικών επιχειρησιακών ομάδων (ΔΙ.ΑΣ., Ο.Π.Κ.Ε. κ.α.)- αναπτύσσεται, σε καθημερινή βάση και καθ’ όλο το 24ωρο, πλέγμα δράσεων εμφανούς αστυνόμευσης, το οποίο περιλαμβάνει τη διενέργεια στοχευμένων και συστηματικών ελέγχων, αλλά και εξειδικευμένων δράσεων (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων – ομάδων ελέγχου), εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, προς το σκοπό της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και της διαμόρφωσης συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης αυτών.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση των αναφυόμενων ζητημάτων αστυνομικής φύσης, καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας αστυνόμευσης όλων των περιοχών, εξαρτάται από ένα συνολικό, συστηματικό και υπεύθυνο σχεδιασμό της οργανωτικής δομής των αστυνομικών Υπηρεσιών, ανά την επικράτεια, καθώς και από την ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Στο πλαίσιο αυτό, το Αρχηγείο καταβάλλει προσπάθειες για την πλέον επαρκή στελέχωση των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών, αξιοποιώντας όλες τις παρεχόμενες δυνατότητες που προκύπτουν από την ισόρροπη κατανομή της συνολικής δύναμης του Σώματος, σε συνάρτηση με τις ειδικές προβλέψεις του κανονισμού που διέπει τις μεταθέσεις και τις εν γένει μετακινήσεις του ένστολου προσωπικού.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Α’ Δ.Α. Δωδεκανήσου, πέραν της ενίσχυσής της με προσωπικό κατά τις τακτικές μεταθέσεις και τις λοιπές μετακινήσεις – τοποθετήσεις του τρέχοντος έτους, για την κάλυψη των υφιστάμενων υπηρεσιακών αναγκών και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας της νήσου Ρόδου, επί του παρόντος, ενισχύεται με -2- Ο.Π.Κ.Ε. από έτερες Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Κατόπιν τούτου, καθίσταται σαφές ότι η ως άνω Διεύθυνση αξιολογεί διαρκώς τις ανακύπτουσες κάθε φορά ανάγκες και μεριμνά προκειμένου οι Υπηρεσίες της να ανταποκρίνονται στα τακτικά αστυνομικά τους καθήκοντα, ενισχύοντας αυτές κατάλληλα εφόσον κρίνεται απαραίτητο, ώστε να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ομαλής και αποδοτικής λειτουργίας τους και ο πολίτης να απολαμβάνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του στην ασφάλεια.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί η πρόσφατη επίσκεψη του υπογράφοντος στη νήσο Ρόδο, την 16-11-2023, με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τοπικούς παράγοντες σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος της Α’ Δ.Α. Δωδεκανήσου, καθώς και την ενίσχυση αυτής με την πρόσληψη -επιπλέον- συνοριοφυλάκων [σχετ. το από 16-11-2023 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου μας (https://www.minocp.gov.gr/2023/11/16/16-11-2023-g-oikonomou-apo-ti- rodo-nees-proslipseis-synoriofylakon-gia-to-metanasteftiko-tha-kataskevastei-nea-edra-tis- elas-sti-rodo/)].

Πέραν των προρρηθέντων, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίζεται ουσιαστικά το ζήτημα των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου, αξιοποιώντας στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό, τον διαθέσιμο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και την αποκτηθείσα επιχειρησιακή εμπειρία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και -σε συντρέχουσα περίπτωση- κατασταλτική αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καταστάσεων στις οποίες παρουσιάζεται εντεινόμενη πίεση.

Παράλληλα, πλέον της υλοποίησης αμιγώς εθνικών δράσεων, η χώρα μας διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την επιχειρησιακή συνεργασία με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), ώστε να επιτυγχάνεται ο βέλτιστος συντονισμός στον τομέα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Συγκεκριμένα, οι Κοινές Επιχειρήσεις του Frontex, που διεξάγονται στην ελληνική επικράτεια, αποσκοπούν στην παροχή ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρησιακής συνδρομής στις ελληνικές Αρχές για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στη φύλαξη των συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό και ειδικότερα στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, υλοποιείται η Κοινή Επιχείρηση «JO POSEIDON 2023».

Επιπλέον, η Ελληνική Αστυνομία έχει ενισχύσει τη συνεργασία της και με τη Europol, μέσω της σύναψης του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων για την Έρευνα και Δίωξη των Οργανωμένων Δικτύων Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων, ως εθνική απάντηση στην προσπάθεια για την αποδόμηση ενός από τα σοβαρότερα εγκληματικά φαινόμενα διεθνικού χαρακτήρα, της οργανωμένης παράνομης διακίνησης ανθρώπων και της αντιμετώπισης των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων.

Στο πλαίσιο δε του προγράμματος EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats) του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε. (EU Policy Cycle) για την αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και ειδικά, της Προτεραιότητας για την παράνομη διακίνηση μεταναστών (Migrant smuggling), υλοποιούνται δράσεις -με τη συμμετοχή της χώρας μας (με εκπροσώπους τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και λοιπών συναρμόδιων Φορέων)- που αποσκοπούν στη βελτίωση και την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών – μελών για την καταπολέμηση της εν λόγω μορφής εγκληματικότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, εν γένει.

Κατόπιν των ανωτέρω, τονίζεται ότι οι αρμόδιες περιφερειακές Υπηρεσίες του Αρχηγείου εφαρμόζουν ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, την εξάρθρωση οργανωμένων δικτύων διακίνησης υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και τη σύλληψη τόσο των αλλοδαπών που δεν πληρούν τις προβλεπόμενες -από την ισχύουσα νομοθεσία- προϋποθέσεις παραμονής τους στη χώρα όσο και των διακινητών αυτών, ενώ παράλληλα, συγκροτούν μεικτές ομάδες ελέγχου εγκληματικότητας, σε περιοχές όπου αναφύονται συναφή ζητήματα αστυνομικής φύσεως. Σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, προβαίνουν στις επιβαλλόμενες ενέργειες αρμοδιότητάς τους, δρομολογώντας, κατά περίπτωση, τις σχετικές διαδικασίες απομάκρυνσης – επιστροφής των μη νόμιμων αλλοδαπών, στις χώρες προέλευσής τους. Ενδεικτικά γνωρίζεται ότι, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, στην περιοχή εδαφικής αρμοδιότητας της Α’ Δ.Α. Δωδεκανήσου πραγματοποιήθηκαν -4.192- συλλήψεις μη νόμιμων αλλοδαπών.

Σε ό,τι αφορά δε στο διαλαμβανόμενο στην εν θέματι Ερώτηση περιστατικό, αναφέρεται ότι από την αρμόδια υφιστάμενη Υπηρεσία της ανωτέρω Δ.Α. (Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου) διενεργείται προανάκριση, στο πλαίσιο της οποίας εκδηλώνονται οι προβλεπόμενες υπηρεσιακές και δικονομικές ενέργειες, ενώ η σχετική δικογραφία, μετά την ολοκλήρωσή της, θα υποβληθεί στην οικεία εισαγγελική Αρχή, για τις δικές της, κατά λόγο αρμοδιότητας, περαιτέρω ενέργειες. Λόγω δε της αρχής της μυστικότητας που διέπει το συγκεκριμένο στάδιο της ποινικής διαδικασίας, δεν είναι επιτρεπτή η, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, γνωστοποίηση, κατά τη διάρκεια και μη αυτού, των όποιων συλλεγέντων στοιχείων (άρθρα 31 και 241 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας). Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι στις υφιστάμενες Υπηρεσίες της ανωτέρω Διεύθυνσης δεν έχει καταγγελθεί/ αναφερθεί, κατά το παρελθόν, περιστατικό απειλών με τη χρήση όπλου, από αλλοδαπούς ή μη, σε βάρος κατοίκων της νήσου Ρόδου.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι δράσεις των ανωτέρω Υπηρεσιών στις περιοχές εδαφικής της αρμοδιότητας, έχουν διαρκή χαρακτήρα, αξιολογούνται – επικαιροποιούνται σε τακτική βάση αναλόγως των υφιστάμενων συνθηκών και θα συνεχιστούν συστηματικά και με αμείωτη ένταση, με σκοπό τόσο την πρόληψη και αποτροπή των όποιας μορφής τυχόν έκνομων ενεργειών όσο και την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον και τη διαμόρφωση του επιδιωκόμενου περιβάλλοντος ασφάλειας.

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Μπορεί να σου αρέσει

AUTO-MOTO FEATURED ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το 2022 φέρνει πρόστιμα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων!

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ που θα διαπιστώνουν ποιοι δεν έχουν πληρώσει
FEATURED ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία: Δύσκολη χρονιά για τον Ερντογάν – «Χαμηλές πτήσεις» στην τελευταία δημοσκόπηση του 2021

Προβληματισμό προκαλεί στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν η τελευταία δημοσκόπηση για το 2021. Την ίδια ώρα βαθαίνει η οικονομική κρίση, ενώ η Τουρκία αναγκάζεται να στραφεί στη