«Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για τη στελέχωση και λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Κάρπαθο»
«Ένα νησί, όπως η Κάρπαθος, δεν μπορεί να αποτελεί απαγορευτικό προορισμό αλλά και τόπο διαμονής για τους νεφροπαθείς», επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος με παρέμβαση του προς τον Υπουργό Υγείας ζητά τη στελέχωση και λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Καρπάθου.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι μια τέτοια κίνηση είναι επιβεβλημένη, αφού αυτή τη στιγμή περίπου 25 κάτοικοι της Καρπάθου και της Κάσου, που χρήζουν αιμοκάθαρσης, έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα δύο αυτά νησιά (μαζί με τις οικογένειες τους) αφού δεν υπάρχει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Επιπρόσθετα, είναι αδύνατο για τους ίδιους λόγους να επισκεφθούν τα νησιά τους την θερινή περίοδο ενώ όσοι άλλοι από τους κατοίκους αντιμετωπίσουν ανάλογο πρόβλημα υγείας στο μέλλον θα πρέπει και αυτοί να μεταναστεύσουν.
Το ίδιο ισχύει και για επισκέπτες που είναι νεφροπαθείς και χρήζουν αιμοκάθαρσης. Για αυτούς είναι απαγορευτικός ως προορισμός η Κάρπαθος, αφού δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στο νοσοκομείο.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι ο τουρισμός υγείας, στον οποίο θέλει να επενδύσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, προϋποθέτει τη δημιουργία των ανάλογων υποδομών στις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά, διαφορετικά θα αποτελέσει γράμμα κενό περιεχομένου.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Στελέχωση και λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Καρπάθου»
Κύριε Υπουργέ,
Η κατασκευή και η λειτουργία του Νοσοκομείου Καρπάθου, διαμορφώνει προϋποθέσεις βελτίωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στο νησί.
Μια σημαντική υποδομή που θα αναβάθμιζε αυτές τις υπηρεσίες αλλά και το ίδιο το Νοσοκομείου της Καρπάθου είναι η δημιουργία και η λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.
Είναι επιβεβλημένη αφού αυτή τη στιγμή περίπου 25 κάτοικοι της Καρπάθου και της Κάσου, που χρήζουν αιμοκάθαρσης, έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα δύο αυτά νησιά (μαζί με τις οικογένειες τους), αφού δεν υπάρχει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Επιπρόσθετα, είναι αδύνατο για τους ίδιους λόγους να επισκεφθούν τα νησιά τους την θερινή περίοδο, ενώ όσοι άλλοι από τους κατοίκους αντιμετωπίσουν ανάλογο πρόβλημα υγείας στο μέλλον θα πρέπει και αυτοί να μεταναστεύσουν.
Το ίδιο ισχύει και για επισκέπτες που είναι νεφροπαθείς και χρήζουν αιμοκάθαρσης. Για αυτούς είναι απαγορευτικός ως προορισμός η Κάρπαθος, αφού δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στο νοσοκομείο.
Ο τουρισμός υγείας, στον οποίο θέλει να επενδύσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, προϋποθέτει τη δημιουργία των ανάλογων υποδομών στις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά, διαφορετικά θα αποτελέσει γράμμα κενό περιεχομένου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φορείς Καρπάθου και Κάσου, με σχετικό υπόμνημα που απέστειλαν προς το Υπουργείο Υγείας, δηλώνουν πρόθυμοι να συνδράμουν στην προσπάθεια δημιουργίας και λειτουργίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Καρπάθου.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη δημιουργία, στελέχωση και λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Καρπάθου.
Ο Ερωτών Βουλευτής