Η ηλεκτροδότηση αρχίζει να αποκαθίσταται σταδιακά σε περιοχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μετά το σχεδόν ολικό μπλακ άουτ στις δύο χώρες.
Μετά από περίπου 6 ώρες συσκότισης και χάους στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, η αποκατάσταση του ρεύματος ξεκίνησε σταδιακά μετά τις 17:00 τοπική ώρα, ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση και στις δύο χώρες.
Το μπλακ άουτ προκάλεσε χαοτικές καταστάσεις στα μέσα μεταφοράς, τα νοσοκομεία και τα καταστήματα, ενώ μερικές εκατοντάδες πολίτες κλείστηκαν σε ασανσέρ.
Στα νοσοκομεία στη Μαδρίτη και την Καταλονία ανέστειλαν όλες τις προγραμματισμένες ιατρικές επεμβάσεις, αλλά φροντίζουν τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, χάρη στις γεννήτριές τους.
Πολλά διυλιστήρια διέκοψαν τη λειτουργία τους και ορισμένα πολυκαταστήματα έκλεισαν και στις δύο χώρες, όπως τα σουπερμάρκετ Lidl και το ΙΚΕΑ.
Τα πλάνα από σουπερμάρκετ της Μαδρίτης δείχνουν μεγάλες ουρές στα ταμεία και άδεια ράφια, καθώς ο κόσμος έτρεξε να κάνει προμήθειες.
Μαρτυρία Έλληνα που μένει στη Βαλένθια για το μπλακ άουτ στην Ισπανία: Δεν είχαμε ρεύμα και νερό από τις 11:30
Η Τράπεζα της Ισπανίας ανέφερε ότι τα ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα λειτουργούν «επαρκώς» χάρη στα εφεδρικά συστήματά τους, όμως κάποιοι κάτοικοι λένε ότι οι οθόνες των ΑΤΜ είχαν σβήσει.
Ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ισπανία μετέδωσαν ότι το μετρό της Μαδρίτης εκκενώθηκε.
Διακόπηκαν επίσης οι αγώνες τένις του τουρνουά Όπεν της Μαδρίτης, με τους αγώνες των Τσιτσιπά και Σάκκαρη να αναβάλλονται.
Καθώς οι φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν, στο κέντρο της πόλης επικρατούσε ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα. Κάποιοι άνθρωποι με φωσφοριζέ γιλέκα στέκονταν στις διασταυρώσεις για να κατευθύνουν τη ροή της κυκλοφορίας.
Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης, ενώ υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία γύρω από κτίρια κρίσιμης σημασίας. Ένας από τους τέσσερις ουρανοξύστες όπου στεγάζεται η Βρετανική Πρεσβεία εκκενώθηκε.
Εγκλωβισμένοι σε τρένα, χάος στο σιδηροδρομικό δίκτυο
Η κατάσταση στα μέσα μεταφοράς ήταν επίσης χαοτική. Πάνω από 110 τρένα έμειναν ακινητοποιημένα, με περίπου 36.000 πολίτες, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, να έχουν απεγκλωβιστεί. Άλλοι όμως, που βρίσκονταν σε συρμό προαστιακού, έμειναν στη μέση του… πουθενά. Παράλληλα, μέχρι αργά το απόγευμα, επιβάτες σε 26 συρμούς παρέμεναν εγκλωβισμένοι.
«Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Δεν ξέρω σε ποιον να στραφώ. Η κόρη μου στη Βαρκελώνη γεννάει. Δεν θέλουμε να χάσουμε το τρένο για εκεί» ανέφερε ο Άνχελες Αλβάρεθ, ένας επίδοξος ταξιδιώτης που περίμενε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης.
«Βρίσκομαι σε ένα κέντρο δεδομένων και όλα έσβησαν. Όλοι οι συναγερμοί ηχούν και τώρα περιμένουμε να μάθουμε τι συνέβη» είπε ο μηχανικός, κάτοικος Βαρκελώνης, Χοσέ Μαρία Εσπέχο, 40 ετών.
Το υπουργείο ανέφερε ότι πολύ δύσκολα θα αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση στον σιδηροδρομικό σταθμό σήμερα, ενώ ο κεντρικός διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία, η Red Electrica, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις περιοχές στις οποίες έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.
Σε τμήματα της Καταλονίας, της Αραγονίας, της Χώρας των Βάσκων, της Γαλικίας, της Αστούριας, της Ναβάρα, της Καστίλης και Λεόν, της Εξτρεμαδούρας, της Ανδαλουσίας και της Λα Ριόχα έχει πλέον αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σχεδόν στο 100%.
Παρόμοιες καταστάσεις στην Πορτογαλία
Στην Πορτογαλία, η κατάσταση δεν διέφερε. Η εταιρεία ύδρευσης EPAL ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα και με την υδροδότηση. Στα καταστήματα, ο κόσμος σχημάτιζε ουρές για να αγοράσει φακούς, γεννήτριες και μπαταρίες. Ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος EDP διαμήνυσε στους πελάτες του ότι δεν γνωρίζει πότε θα «ομαλοποιηθεί» η κατάσταση, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να χρειαστούν πολλές ώρες μέχρι να γίνει αυτό.
Η πορτογαλική αστυνομία ανέφερε, επίσης, ότι οι φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν σε όλη τη χώρα. Το μετρό δεν λειτουργεί στη Λισαβόνα και το Πόρτο, και τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν. Η διαχειρίστρια εταιρεία του μετρό της Λισαβόνας ανέφερε ότι οι συρμοί ακινητοποιήθηκαν και κάποιοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα.
Μια πηγή της αεροπορικής εταιρείας TAP Air είπε ότι το αεροδρόμιο της Λισαβόνας λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες, ενώ εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.
Επίσης, ακυρώθηκε το αποψινό debate των βουλευτικών εκλογών, καθώς δεν ήταν βέβαιο αν θα είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση ως το βράδυ.
Διίστανται οι απόψεις για το μπλακ άουτ
Σε μια προσπάθεια να βρεθούν τα αίτια του μπλακ άουτ, στην Πορτογαλία εκτίμησαν πως αυτό έγινε εξαιτίας των ακραίων μεταβολών της θερμοκρασίας. «Προκλήθηκαν ανώμαλες ταλαντώσεις στις γραμμές πολύ υψηλής τάσης (400 KV)» ανέφερε ο φορέας του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας REN.
Σύμφωνα με αυτόν, η πλήρης αποκατάσταση του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτροδότησης μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ωστόσο, ανέφερε νωρίτερα ότι η αποκατάσταση είναι θέμα ωρών.
Στην Ισπανία ωστόσο, υπάρχει διαφορετική άποψη. Ο Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη σαφή τα αίτια του κολοσσιαίου μπλακ άουτ.
«Προς το παρόν, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο. Η αιτία του μπλακ άουτ παραμένει άγνωστη και καλό θα είναι να αποφεύγουμε τις εικασίες» δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ, την ώρα που από την Πορτογαλία έκαναν λόγο για «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο» ως αιτία της διακοπής ηλεκτροδότησης.
Ο Σάντσεθ προέτρεψε τους πολίτες να ενημερώνονται από επίσημα κανάλια για την κατάσταση, καθώς υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση. Στάθηκε κυρίως ωστόσο στο ζήτημα των τηλεπικοινωνιών.
Ζήτησε από τον κόσμο να μην κάνει αλόγιστη χρήση τους και να φερθεί «με υπευθυνότητα» καθώς οι τηλεπικοινωνίες είναι σε μία «κρίσιμη στιγμή».
«Κάντε μόνο σύντομες κλήσεις και για απολύτως αναγκαία επικοινωνία, καθώς το σύστημα αποκαθίσταται πλήρως.
Ο Σάντσεθ ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει αυξημένη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους, αλλά προσθέτει ότι οι διακοπές ρεύματος μέχρι στιγμής δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα ασφαλείας στη χώρα.
iefimerida.gr