Η αγωνία και η ανησυχία των αυτοδιοικητικών της χώρας για τη διαχείριση του νερού μεταφέρθηκε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ ένα μόλις 24ωρο μετά την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη στην ΚΕΔΕ και την συζήτηση για την συγχώνευση των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών ύδρευσης.
Πρόεδροι από όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων καυτηρίασαν την κυβερνητική πρωτοβουλία που αγνοεί βασικά ζητήματα, ανέλυσαν τη σωρεία προβλημάτων που θα ανακύψουν από τη συγχώνευση αλλά και αντικειμενικά θέματα που ανακύπτουν.
Οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης ήταν κάθετα αντίθετοι στις προτεινόμενες αλλαγές προειδοποιώντας μάλιστα με κινητοποιήσεις και απεργίες.
Η ΕΔΕΥΑ συνεχίζει τον διάλογο προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο από την ημέρα που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο –προ
Στο επίκεντρο των αλλαγών μπαίνουν 124 ΔΕΥΑ και 147 δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης σε όλη τη χώρα με σκοπό να λειτουργήσει μία επιχείρηση σε κάθε περιφέρεια.
Οι νέες Επιχειρήσεις θα είναι «100%» δημόσιες, στα διοικητικά συμβούλια η Αυτοδιοίκηση θα έχει την πλειοψηφία και θα αποφασίζει για τον διευθύνοντα σύμβουλο το κράτος -«καθώς θα βάλει χρήματα»- θα έχει μειοψηφική εκπροσώπηση (π.χ. δύο μέλη σε ένα 9μελές ή 11μελές συμβούλιο, ενώ ένα μέλος θα είναι από την επιστημονική κοινότητα (τοπικό πανεπιστήμιο).
Οι νέες Επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν με «λευκό χαρτί» από πλευράς οφειλών. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει εξασφαλιστεί ένα κονδύλι της τάξης των 350 εκατ. για την οικονομική ενίσχυσή τους. Με βάση τα «μεγάλα νούμερα», σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, αυτή τη στιγμή οι ΔΕΥΑ έχουν ένα μέγεθος απαιτήσεων από τους πολίτες της τάξης των 700 εκατ. ευρώ (ανείσπρακτες οφειλές), στα 700 εκατ. ευρώ είναι και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν 170 εκατ. ευρώ αποθεματικά και 144 εκατ. ευρώ δάνεια.
Οσον αφορά τη γεωγραφική εμβέλεια των νέων Επιχειρήσεων ο Υπουργός ενώπιον της ΚΕΔΕ είπε ότι θα ακούσει τη γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι αυτή θα είναι η πιο «καυτή συζήτηση» του όλου θέματος.
Ο πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ της χώρας (ΕΔΕΥΑ), δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, τόνισε ότι οι ΔΕΥΑ κάλυπταν πόλεις και βρέθηκαν να καλύπτουν και αχαρτογράφητες εκτάσεις. «Ακόμα έχουμε αχαρτογράφητα δίκτυα. Και όταν ζητήσαμε χρήματα για τη χαρτογράφησή τους, δεν δόθηκε τίποτα. Η μεταρρύθμιση επεκτείνει ακόμη περισσότερο τα όρια των ΔΕΥΑ και είμαστε επιφυλακτικοί καθώς τα προβλήματα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα», τόνισε.
Στην συνέλευση δήμαρχοι και πρόεδροι των Δημοτικών Επιχειρήσεων καταλόγισαν ευθύνες στον Υπουργό για ελλιπή ενημέρωση και τόνισαν ότι απαιτείται «βαθιά συζήτηση», ενώ υπογράμμισαν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και η διαχείριση του αρδευτικού νερού που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αποτελεί το 87% των υδάτινων πόρων και σε αυτό εντοπίζεται η «μεγάλη διαρροή».
Οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι μέχρι και την διεξαγωγή των εκλογών για νέα διοίκηση στην ΚΕΔΕ το σχέδιο δεν θα προχωρήσει προκειμένου η κυβέρνηση να μην προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον αυτοδιοικητικό χώρο.
Αμέσως μετά όμως είναι σίγουρο ότι το σχέδιο θα πάρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε εντός του έτους να φέρει μία τεράστια αλλαγή στο χώρο της αυτοδιοίκησης αλλά και στην διαχείριση του νερού.