Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με τους βασικούς θεσμικούς φορείς της Ρόδου, θέτει απευθείας στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη το ζήτημα της απουσίας γιατρού στο αεροδρόμιο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ»
Γ. Πάππου: «Η υγειονομική κάλυψη σε έναν διεθνή αερολιμένα δεν μπορεί να είναι υπόθεση συγκυριών ή στατιστικών δεδομένων»
Στην κοινή επιστολή των εκπροσώπων των φορέων, τονίζεται ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να εξαρτάται από στατιστικούς περιορισμούς.
Οι συνυπογράφοντες ζητούν την άμεση αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου (ΦΕΚ 769/Β’/2017), ώστε η υποχρέωση παρουσίας ιατρού να ισχύει ανεξαρτήτως αριθμητικών προϋποθέσεων, ειδικά για αεροδρόμια με τουριστικό και νησιωτικό χαρακτήρα όπως της Ρόδου.
Επιπλέον, ζητείται να αναλάβει την ευθύνη η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου (Fraport Greece) για τη στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, καθώς και να υπάρξει συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, ώστε η αναγκαία αυτή αλλαγή να εφαρμοστεί άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.
«Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν μένει θεατής όταν διακυβεύονται ζητήματα ουσίας, όπως η ασφάλεια, η υγεία και η αξιοπιστία της Ρόδου ως προορισμού. Είναι αδιανόητο να λειτουργεί το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας χωρίς μόνιμο γιατρό. Η υγειονομική κάλυψη σε έναν διεθνή αερολιμένα δεν μπορεί να είναι υπόθεση συγκυριών ή στατιστικών δεδομένων. Είναι ζήτημα εθνικής αξιοπιστίας και θα το επαναφέρουμε όσες φορές χρειαστεί», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Γ. Πάππου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, επίσης με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι φορέων είχαν αποστείλει κοινή επιστολή προς τα Υπουργεία Υγείας, Τουρισμού και Υποδομών, τη 2η ΔΥΠΕ, καθώς και τη Διοίκηση της Fraport, ζητώντας την άμεση στελέχωση του ιατρείου του αεροδρομίου.
Την επιστολή συνυπογράφουν οι:
Ιωάννης Γ. Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
Χρήστος Μιχαλάκης, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου
Γεώργιος Τόππος, Πρόεδρος Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού
Γιάννης Παπαβασιλείου, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
Παναγιώτης Εγγλέζος, Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου
Κωνσταντίνος Σπανός, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου
Γεώργιος Ματσίγκος, Πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου
Σάββας Καρατζιάς, Πρόεδρος Πανδωδεκανησιακού Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων
Δημήτριος Σαλαχούρης, Πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου
Θεοδόσης Καστανίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου
Επισυνάπτεται η επιστολή:
«Θέμα: Κοινή Παρέμβαση εκπροσώπων παραγωγικών φορέων για την ανάγκη μόνιμης παρουσίας ιατρού στον Διεθνή Αερολιμένα Ρόδου ΔΙΑΓΟΡΑΣ
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Με την παρούσα επιστολή, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Ρόδου απευθυνόμαστε σε εσάς, προκειμένου να θέσουμε ένα ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας χιλιάδων πολιτών και επισκεπτών και της εικόνας της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού.
Η Ρόδος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με εκατομμύρια αφίξεις ετησίως. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας διαχείρισης Fraport Greece, το 2024 διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου 6.921.748 επιβάτες.
Παρά τη σχεδόν οριακή προσέγγιση του αριθμού των 7.000.000 επιβατών, στον οποίο βασίζεται η υποχρεωτικότητα στελέχωσης ιατρείου με ιατρικό προσωπικό βάσει του ΦΕΚ 769/Β’/2017, η απουσία μόνιμου ιατρού στο αεροδρόμιο παραμένει ένα χρόνιο και δυνητικά επικίνδυνο πρόβλημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο των 7.000.000 επιβατών αντιστοιχεί σχεδόν στον συνολικό πληθυσμό ευρωπαϊκών κρατών. Είναι παράλογο να απαιτείται η διακίνηση μιας ολόκληρης χώρας από έναν αερολιμένα για να θεωρηθεί αναγκαία η παρουσία μόνιμου ιατρού.
Ένα τέτοιο κριτήριο δεν συνάδει με την πραγματικότητα ενός σύγχρονου, νησιωτικού τουριστικού προορισμού, όπως η Ρόδος.
Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν τους κινδύνους αυτής της παράλειψης.
Κατά το 2024 και 2025 έχουν καταγραφεί επανειλημμένα επείγοντα περιστατικά που απαιτούσαν ιατρική συνδρομή στον χώρο του αεροδρομίου, τα οποία καλύφθηκαν με καθυστέρηση, είτε από το ΕΚΑΒ είτε από παριστάμενους πολίτες με ιατρική ιδιότητα.
Στις 30 Ιουνίου 2025, άνδρας υπέστη καρδιακή ανακοπή εντός του αερολιμένα. Δεν υπήρχε παρών ιατρός. Η ζωή του σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ιδιώτη παιδιάτρου που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο, εφαρμόζοντας ΚΑΡΠΑ και χρησιμοποιώντας απινιδωτή.
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση 52χρονης επιβάτιδας από τη Νορβηγία, η οποία κατέληξε λίγα λεπτά μετά την άφιξή της, στις 21 Μαΐου 2023, χωρίς να υπάρχει ιατρός παρών για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ζητούμε:
- Την άμεση επανεξέταση και τροποποίηση του ΦΕΚ 769/10.03.2017, με πρόβλεψη υποχρεωτικής παρουσίας ιατρού ανεξαρτήτως του αριθμού επιβατών, τουλάχιστον σε αερολιμένες υψηλής τουριστικής σημασίας και νησιωτικού χαρακτήρα όπως της Ρόδου.
- Τη σαφή και χωρίς εξαιρέσεις ρύθμιση της ευθύνης του φορέα λειτουργίας –στην προκειμένη περίπτωση της Fraport Greece– για τη στελέχωση του ιατρείου με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του αεροδρομίου.
- Τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων Υποδομών, Υγείας και Τουρισμού για την άμεση εφαρμογή της ανωτέρω τροποποίησης με στόχο την ουσιαστική προστασία επιβατών και εργαζομένων.
Η ύπαρξη ιατρικού προσωπικού σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα αεροδρόμια της χώρας δεν μπορεί να εξαρτάται από αριθμητικούς δείκτες ή ποσοτικά όρια.
Αντιθέτως, πρέπει να αποτελεί θεσμική υποχρέωση και αυτονόητο μέτρο πρόληψης και ασφάλειας, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου και αξιόπιστου εθνικού συστήματος υποδομών.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η ανθρώπινη ζωή και υγεία είναι υπεράνω αριθμών.
Η Πολιτεία έχει καθήκον να διασφαλίσει την υγειονομική κάλυψη των πολιτών και επισκεπτών της σε κάθε σημείο εισόδου της χώρας.
Σας καλούμε να δώσετε λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά όχι μόνο τη Ρόδο, αλλά την αξιοπιστία της Ελλάδας ως τουριστικού, πολιτισμένου και σύγχρονου κράτους.
Με τιμή,
Γιάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
Χρήστος Μιχαλάκης, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου
Γεώργιος Τόππος, Πρόεδρος Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού
Γιάννης Παπαβασιλείου, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
Παναγιώτης Εγγλέζος, Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου
Κωνσταντίνος Σπανός, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου
Γεώργιος Ματσίγκος, Πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου
Σάββας Καρατζιάς, Πρόεδρος Πανδωδεκανησιακού Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων
Δημήτριος Σαλαχούρης, Πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου
Θεοδόσης Καστανίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου»