Η… σύνθεση της λίστας με τα ονόματα που έφερε η δημοτική αρχή, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Παρασκευή το βράδυ, για απόδοση τιμών σε άτομα λόγω της προσφοράς τους στον δήμο Ρόδου, πυροδότησαν διαφωνίες κυρίως από την πλευρά του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη.
Καταρχάς, επρόκειτο για έκτακτη συνεδρίαση που ακολούθησε εκείνην για τον προϋπολογισμό (βλ. άλλες στήλες) και είχε ως μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, με τη μορφή του κατεπείγοντος λόγω της λήξης της θητείας τη «λήψη απόφασης για απόδοση τιμών σε άτομα που προσέφεραν στον δήμο Ρόδου και στην κοινωνία του νησιού».
Από την αρχή, εξέφρασε τις ενστάσεις του ο κ. Κολιάδης, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για έκτακτο θέμα και μόνο τέτοια μπορούν να έρχονται για έγκριση μετά τις εκλογές. Είπε, πάντως, ότι δεν είναι κατά των βραβεύσεων και ότι επρόκειτο να ψηφίσουν το θέμα. Από πλευράς μείζονος μειοψηφίας ο κ. Δημήτρης Ζανεττούλλης, είπε κι εκείνος ότι παρ’ όλο που δεν διαφωνούν με τα ονόματα θα ψηφίσουν «παρών». Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, είπε ότι έπρεπε να έρθει τελευταίο αυτό το θέμα, το οποίο καθυστέρησε, λόγω των συνθηκών.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι η βράβευση για κάποια άτομα έχει καθυστερήσει εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για απόδοση τιμής σε ανθρώπους που η επόμενη δημοτική αρχή θα κάνει ό,τι θεωρεί για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες, όπως για παράδειγμα ονοματοδοσία σε οδούς ή πάρκα, και θα πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση καλώντας αυτούς τους ανθρώπους ή τους οικείους τους. Σημείωσε μάλιστα ότι…δεν κλέβει κάποιος την πρωτοβουλία από την επόμενη δημοτική αρχή.
Ως παράδειγμα, ανέφερε ότι δια του ΕΚΡ βραβεύεται ο ανώνυμος Ροδίτης εργαζόμενος, όπως και ο δικηγόρος που προσφέρει μέσω του ΔΣΡ και ειδικότερα για τον γνωστό ποινικολόγο κ. Αλέξη Κούγια είπε, ότι προσεφέρθη να βοηθήσει αφιλοκερδώς στη δικαστική οδό για την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού. Ανέφερε, επίσης, ότι ήταν δέσμευση να γίνει αυτή η απονομή τιμών.
Είπε, ακόμη, ότι κάποιοι εξ αυτών ήρθαν και επένδυσαν στο νησί, βοηθώντας στην ανάπτυξη τότε που δεν υπήρχαν μεγάλες προοπτικές. Όπως και οι εργαζόμενοι που επίσης έχουν προσφέρει πάρα πολλά.
Πάνω σ’ αυτό, πάντως, ο κ. Ζανεττούλλης πρότεινε να προστεθεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου, πρόεδρος της ΠΑΕ Ρόδος που προσέφερε τη δεκαετία του 1970. Εισηγητής επί του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Στάμος, ο οποίος ανέφερε, ότι το σκεπτικό τους είναι να τιμηθούν κάποιοι άνθρωποι, με τη διαδικασία
που προβλέπει ο κανονισμός, που προσέφεραν στο κοινωνικό σύνολο στο νησί μας, από τη θέση που ο καθένας κατείχε, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες, για δημόσια πρόσωπα κ.λπ. και με την προσφορά τους βοήθησαν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου στο νησί μας, άνοιξαν θέσεις εργασίας, βοήθησαν πολύ στην ανάπτυξη του τουρισμού και όχι μόνο και θεωρούν ότι η τιμή είναι μία πράξη η οποία επιβάλλεται να γίνεται και πάντα βρίσκει μιμητές.
Το μέλος της μείζονος, κ. Γιάννης Γιαννακάκης, πρότεινε να μείνει η λίστα αυτή ανοιχτή για να μπορούν να προσθέσουν κι άλλα ονόματα ενώ ο αντιδήμαρχος κ. Σάββας Χριστοδούλου πρότεινε να προστεθεί ο ανώνυμος εθελοντής που βοήθησε στην πυρκαγιά-κάτι που εκκρεμεί αν θα προστεθεί.
Παίρνοντας τον λόγο, στη συνέχεια, ο κ. Κολιάδης, εξέφρασε τη διαφωνία του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δυσκολεύεται να βάλει στην ίδια εξίσωση τους Δωδεκανήσιους πολιτικούς που προτείνονται με τον κ. Κούγια, λέγοντας ότι το θεωρεί προσβολή. Είπε κι εκείνος, ότι η λίστα πρέπει να μείνει ανοιχτή και ότι πρέπει να τιμηθούν Ροδίτες και ροδίτισσες που έχουν προσφέρει πάρα πολλά.
Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για συγκεκριμένα άτομα και όχι έτσι αόριστα, διότι χάνεται και η ουσία της τιμής που κάνουν, τόνισε. Επανέλαβε, ότι δεν υπήρχε λόγος να έρθει τώρα η εισήγηση αυτή και θα μπορούσαν να την καταθέσουν τη νέα θητεία ως πρόταση. Μάλιστα, είπε, ότι «τσουβαλιάζουμε ανθρώπους» και τους κάλεσε «να ξεχωρίσουμε λίγο τις καταστάσεις», τους επενδυτές που καλά έκαναν και επένδυσαν αλλά να μην μπερδεύουμε τους Δωδεκανήσιους πολιτικούς με κάποιους άλλους.
«Μην μας φορτώσετε, εμάς την επόμενη ημέρα, το πώς θα τους βραβεύσουμε» είπε τονίζοντας ότι αυτές οι τιμητικές διακρίσεις είναι πολύ σημαντικές για τις οικογένειες των ανθρώπων αυτών και θα πρέπει να βρίσκονται εδώ. Είπε, ακόμη, απευθυνόμενος προς τον κ. Στάμο: «Με ποιον τρόπο θέλετε να τους τιμήσουμε εμείς; Θα ονομάσουμε δρόμο, πλατεία; Για ποιον; Τον κ. Κούγια; Για ποιο λόγο;».
Παίρνοντας τον λόγο ο αντιδήμαρχος κ. Τάσος Σπανός ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την έκπληξή του αλλά και τη θλίψη του για το «τσουβάλιασμα» που ανέφερε ο κ. Κολιάδης, λέγοντας ότι είναι προσβλητικό και ότι «κανείς δεν θέλει να τσουβαλιάσει κανέναν» αλλά στόχος τους ήταν να αποδώσουν τιμή ως αιρετοί για το καλό του τόπου και δεν εκφράζουν προσωπικές επιθυμίες αλλά το κοινό αίσθημα. Διαφώνησε μάλιστα με τον κ. Κολιάδη αναφορικά με την τοποθέτησή του για τον κ. Κούγια λέγοντας ότι είναι παλιός καλός φίλος της Ρόδου και έχει βοηθήσει το νησί και ανθρώπους.
Στο σημείο αυτό εξήλθε της αίθουσας ο κ. Κολιάδης, με τον κ. Σπανό να λέει «το να δημιουργείτε εδώ ένα σκηνικό διαφοροποίησης και να αποχωρείτε επειδή θέλετε να βρείτε μία αφορμή για να τινάξετε αυτή τη σπουδαία πρόταση στον αέρα, αυτό είναι απαράδεκτο, είναι απολίτικο πέρα για πέρα και στρέφεται κατά των συμφερόντων της Ρόδου αλλά και κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου».
Ακολούθησαν προτάσεις και για άλλα ονόματα, όμως ο κ. Κολιάδης, επανερχόμενος στην αίθουσα πρότεινε, σε υψηλούς τόνους, να μπει το όνομα του αείμνηστου Δωδεκανήσιου Υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού στη θέση εκείνο του κ. Κούγια, όπως και του αείμνηστου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστα Σαρρή
αλλά και του προσφάτως εκλιπόντος πρώην δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Καμπουράκης, εξέφρασε κι εκείνος τη διαφωνία του με την έκφραση «τσουβαλιάζω» που ανέφερε ο κ. Κολιάδης και είπε ότι είναι ευκαιρία να ξεκινήσουν κάτι που το χρωστούν ως δήμος και ως δημοτική αρχή σε ανθρώπους που προσέφεραν.
Αναφορικά με τον Νεκτάριο Σαντορινιό είπε ότι ο σεβασμός στο πρόσωπό του είναι αυτονόητος και επεδείχθη από τη θέση που υπηρετεί. Είπε, ακόμη, ότι υπήρξε πρόταση να προστεθεί στη λίστα, ωστόσο θεώρησαν ότι η απώλειά του είναι πολύ πρόσφατη, όπως βέβαια κι εκείνη του Φώτη Χατζηδιάκου και ανέφερε με μεγάλη χαρά να προστεθούν, λέγοντας ότι είναι μία λίστα που παροτρύνει να μην καθυστερήσουν άλλο αφού εδώ και τέσσερα χρόνια δεν βραβεύθηκε κανείς λόγω συγκυριών.
Είπε, ακόμη, ο δήμαρχος ότι θα μπορούσαν να προστεθούν ακόμη πολλά άτομα. Όσο για τον κ. Κούγια, υπεραμύνθηκε της πρότασής τους, λέγοντας, ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει έρθει 64 φορές στη Ρόδο. Και για τον Κώστα Σαρρή, είπε ότι υπήρξε εμβληματικός πρόεδρος του ΔΣΡ και νομικός.
Τελικά, προστέθηκαν τα ονόματα του Νεκτάριου Σαντορινιού, του Φώτη Χατζηδιάκου και του Βασίλη Παπαβασιλείου στη λίστα που έφερε η δημοτική αρχή και είναι η παρακάτω:
1) Καραμάριος Αναστάσιος
2) Παυλίδης Αριστοτέλης
3) Χιωτάκης Γεώργιος
4) Κρεμαστινός Δημήτριος
5) Μήτσης Κωνσταντίνος και Τζένη
6) Βασιλάκης Ευστάθιος
7) Διακομιχάλης Ανδρέας
8) Καραγιάννης Αθανάσιος (μαιευτήρας)
9) Μαραβέλιας Αναστάσιος
10) Βρούχος Σάββας
11) Κούγιας Αλέξης
12) Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου
13) Εργατικό Κέντρο Ρόδου
14) Ζαβοριανός Χρήστος
15) Σουλούνιας Νικόλαος
16) Μηνέττος Ιωάννης
17) Καραγιάννης Γεώργιος
18) Νικολαΐδης Νικολής
ΠΗΓΗ ΡΟΔΙΑΚΗ