Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Νοεμβρίου, εκείνη την ημέρα που είναι το ερχόμενο Σάββατο, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, με την υποστήριξη της AXEPANS Ρόδου, διοργανώνουν εσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Κορνήλιος Καστοριάδης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 5:00 το απόγευμα.
Για την εκδήλωση αυτή αλλά και για την έμφυλη βία στον χώρο εργασίας, που είναι η θεματική της εσπερίδας, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι των διοργανωτών.
Καταρχάς, η εντεταλμένη σύμβουλος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, κα Κική Πάττα-Αποστολίδη, είπε: «Τα στερεότυπα φύλου και οι συμπεριφορές που τα διαμορφώνουν επιδρούν αναμφίβολα, μαζί με άλλους κοινωνικούς παράγοντες, τόσο στη λήψη απόφασης για επιλογή σπουδών όσο και στην εξέλιξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των γυναικών.
Η αρμονική συνύπαρξη των δύο φύλων, προϋποθέτει την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της κριτικής ικανότητας του ανθρώπου. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η πρωτοβουλία ενημέρωσης και εγρήγορσης της τοπικής κοινωνίας με τίτλο «Ενώνουμε τις φωνές μας κατά των έμφυλων διακρίσεων στον εργασιακό χώρο, τόσο με τη συμμετοχή και υποστήριξη τοπικών φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού φορέα όσο και της κοινωνίας των πολιτών».
Από την πλευρά της, η gender expert της Επιτροπής, κα Χριστίνα Καραγιάννη, επισήμανε αρχικά ότι αλήθεια είναι, ότι ο δήμος Ρόδου έχει ανεβάσει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά όσον αφορά στα θέματα των γυναικών, αφού τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πάρα πολλές δράσεις, έργα και πράξεις για να υποστηρίξει τις γυναίκες στο νησί μας.
Μάλιστα, ανέφερε ότι, τελευταία, μέσα από τις επαφές τους με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και το Συμβουλευτικό Κέντρο, διαπιστώνουν ότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ ένα κοινωνικό φαινόμενο, το λεγόμενο mobbing, δηλαδή η βία και οι διακρίσεις που δέχεται η γυναίκα την ώρα που προσπαθεί ν’ ανελιχθεί επαγγελματικά. Μάλιστα υπάρχουν μελέτες πάνω σ’ αυτό και όσο προχωράμε παρατηρούμε ότι η λεκτική και η ψυχολογική βία που ασκείται στον επαγγελματικό χώρο αυξάνεται και γίνεται κυρίως κατά των γυναικών.
Γι’ αυτό επέλεξαν αυτή τη φορά να ασχοληθούν μ’ αυτό. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια εκδήλωση εδώ και θεωρούν ότι ανοίγεται ένας κύκλος που θα πρέπει να συνεχιστεί.
Ο κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης, διευθυντής του ΓΕΛ Κρεμαστής, εκπροσωπώντας τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι όσον αφορά τη θέση της γυναίκας σε σχέση με αυτήν του άντρα, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ισότητα, αφού ο μέσος όρος της βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω, στο 58%.
«Τα στερεότυπα γεννιούνται από πολύ νωρίς. Από την ώρα που θα γεννηθεί το παιδί, από τον τρόπο που θα μεγαλώσει στο σπίτι, με τι παιχνίδια παίζει το αγόρι, με τι παιχνίδια παίζει το κορίτσι. Θα ενταθεί στο σχολείο, στο δημοτικό, ακόμα περισσότερο στο γυμνάσιο και το λύκειο», είπε και ανέφερε ότι από τα στοιχεία που θα παραθέσουν και το Σάββατο, προκύπτει ότι οι επιλογές για τα κορίτσια είναι πολύ στερεοτυπικές: τα κορίτσια θα πάνε στη θεωρητική κατεύθυνση, τα αγόρια στη θετική.
Ο κ. Παναγιώτης Θαρρενός, πρόεδρος των AXEPANS Ρόδου, από την πλευρά του, είπε ότι η πρόταση τους βρήκε εξαιρετικά θετικούς γιατί το τμήμα τους χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία του πάνω σε θέματα ισότητας των φύλων και πάνω σε θέματα του επαγγελματικού προσανατολισμού γιατί πιστεύουν ότι το μέλλον του τόπου είναι τα παιδιά και πώς τα εκπαιδεύουμε. Η πρόεδρος της ΧΕΝ Ρόδου, κα Φλώρα Ντίλλη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ΧΕΝ από το 1947 ασχολείται με τη συνηγορία των γυναικών που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, προβλέποντας την ενδυνάμωση της γυναίκας σωματικά, πνευματικά και ηθικά. Ενημέρωσε ακόμη ότι, πέρα από τη στήριξη στην εκδήλωση, για τη δράση της ΧΕΝ σε συνεργασία με της ΧΕΝ Ελλάδος, που γίνεται κάθε χρόνο και αφορά στη συμμετοχή τους στην παγκόσμια καμπάνια του ΟΗΕ δεκαέξι μέρες ακτιβισμού, που ξεκινάει στις 25 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται 10 Δεκεμβρίου, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις αρνητικές επιπτώσεις της βίας, έτσι ώστε να απαλλάξει την κοινωνία από την οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης. Χρωματίζουμε τον κόσμο πορτοκάλι και συμβολίζουμε με αυτό τον τρόπο την ελπίδα για τη δημιουργία ενός φωτεινότερου μέλλοντος…». Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι εθελόντριες της ΧΕΝ Ελλάδος, σε συνεργασία με τη ΧΕΝ Αθηνών και τα τοπικά κέντρα ΧΕΝ, διοργανώνουν δύο εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αναφορικά με την έμφυλη βία, με θέμα «έμφυλη βία στο διαδίκτυο».
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρεμβαίνει -και λόγω αρμοδιοτήτων της από την κείμενη νομοθεσία—ώστε να διερευνηθούν τέτοιου είδους περιστατικά στον Ακαδημαϊκό Χώρο, και προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα αντιμετωπιστούν άμεσα κι έμπρακτα. Για αυτό το λόγο η ΕΙΦΚΔ έχει εκπονήσει έναν «Κώδικα Πρακτικής για τη Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον Ακαδημαϊκό Χώρο» (ο οποίος έχει υιοθετηθεί από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος ήδη από το 2022), ενώ πρόσφατα εκπόνησε και «Σύντομο Οδηγό για την Αναγνώριση και την Αντιμετώπιση της Έμφυλης Παρενόχλησης και Βίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου».
Στο πλαίσιο της διάχυσης του παραπάνω Κώδικα, αλλά και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η ΕΙΦΚΔ του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει στις 14 Δεκεμβρίου 2023, και ώρα 17:00, διαδικτυακή ημερίδα.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί ο «Κώδικας Πρακτικής», καθώς και ο αντίστοιχος «Σύντομος Οδηγός». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβληθεί στο κανάλι του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCzSeVpD8AKKyWRz1HtW0kk.
Πρόγραμμα Εσπερίδας
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Κορνήλιος Καστοριάδης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα:
17:00 – 17:15: Χαιρετισμοί
– Ευδοκία Αποστολίδη Πάττα, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Ισότητας και Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ρόδου.
– Αλεβίζος (Λοΐζος) Σοφός, Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου.
– Ιωάννης Παπαδομαρκάκης, Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.
17:15 – 18:30 Α Θεματική: Λήψη απόφασης για επιλογή σπουδών
«ΚΟΡΙΤΣΙΑ VS ΑΓΟΡΙΑ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ» Επιλογές μετά το Λύκειο, Σώματα Ασφαλείας, Εμπορικό Ναυτικό, ΙΕΚ.
– Γρηγοριάδης Δημήτριος, Διευθυντής ΓΕΛ Κρεμαστής, M.Ed., Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
«Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ» Πανελλήνιες εξετάσεις ως μια πιεστική συνθήκη.
– Σιάγκα Ντίνα, ψυχολόγος BA, Υπεύθυνη κέντρων ημέρας εταιρείας ψυχικής υγείας “Πανάκεια”
«ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ 2024: ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ – ΠΑΓΙΔΕΣ, ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ» Τα στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές.
– Ατλάσης Χρήστος: Χημικός BSc, MSc, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού ΜΑ, Διδάκτωρ Ψυχομετρίας.
18:30– 19:30 Β Θεματική: Έμφυλες διακρίσεις στον εργασιακό χώρο.
«ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ: ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ»
– Τσιμπιδάκη Ασημίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Επιστημονικά Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Ψυχολογικής Υποστήριξης Πανεπιστημιακής Μονάδας Ρόδου.
– Σπίγγου Γαβριέλα, Κλινική Ψυχολόγος, MSc, Επιστημονική Συνεργάτιδα Συμβουλευτικού Σταθμού Ψυχολογικής Υποστήριξης Πανεπιστημιακής Μονάδας Ρόδου.