Αντίθετη με την απόφαση που πήρε το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου να μειωθεί ο αριθμός των ελαφιών στο νησί μας, είναι η Δημοτική Κοινότητα Σορωνής, ενώ διαφωνεί και με τη διάθεση χρημάτων, ώστε να εκπονηθούν νέες μελέτες για την αποτύπωση του πληθυσμού τους.
Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση του συμβουλίου της Κοινότητας, κατά την οποία αποφασίστηκε να ζητηθεί από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου (σ.σ. η συνεδρίαση έγινε προχθές το απόγευμα) να μη λάβει αντίστοιχη απόφαση με το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, ούτε να την υποστηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο.
Πάντως η Δημοτική Κοινότητα Σορωνής, συμφωνεί να ενταχθούν οι ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες στη λίστα με τις αποζημιώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και επισημαίνει, ότι οι αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη λαθροθηρία του ελαφιού.
Στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Κοινότητα Σορωνής αναφέρει τα εξής:
«Με αφορμή την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση – ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, περί του θέματος των πλατωνιών στο νησί της Ρόδου, το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής, με την υπ’ αριθμόν 6/26-02-2024 απόφασή του, αποφάσισε ομόφωνα:
Να δηλώσει ότι συμφωνεί με το δεύτερο από τα τρία σκέλη της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου, περί ένταξης των ζημιών, που προκαλούν τα «ελάφια» στις αγροτικές καλλιέργειες, στις αποζημιώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Να δηλώσει κάθετα αντίθετο στο πρώτο και στο τρίτο σκέλος της απόφασης – ψηφίσματος, δηλαδή αφενός περί της ανάγκης για μείωση του αριθμού των «ελαφιών» στο νησί της Ρόδου και αφετέρου περί της διάθεσης 300.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθούν νέες μελέτες αποτύπωσης του αριθμού των «ελαφιών» και
Να εκδώσει ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι:
• Το Πλατώνι DAMA DAMA αποτελεί μέρος του ροδίτικου φυσικού περιβάλλοντος, εδώ και 8.000 χρόνια, έχει αρχαία καταγωγή και ιδιαίτερη γενετική ταυτότητα, διατηρεί τη γενετική ποικιλότητα του αρχικού πληθυσμού, είναι ο παλαιότερος νησιωτικός πληθυσμός της Μεσογείου και το μοναδικό άγριο είδος πλατωνιού στην Ελλάδα.
Σημειωτέον ότι δεν υπάρχουν ελάφια στο νησί της Ρόδου αλλά πλατώνια, που ανήκουν και τα δύο είδη στις ελαφίδες (που περιλαμβάνει 17 γένη, και 53 είδη).
• Το Πλατώνι DAMA DAMA προστατεύεται νομοθετικά και το κυνήγι του απαγορεύεται ρητά. Επίσης, απαγορεύεται ρητά και τιμωρείται αυστηρά η σύλληψη και αιχμαλωσία της άγριας πανίδας, όπως είναι το Πλατώνι της Ρόδου.
• Υπάρχει ήδη, από τον Ιούλιο του 2023, μελέτη που συντάχτηκε από τον καθηγητή και επιστήμονες της έδρας της Οικολογίας & Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αντί λοιπόν το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίζει τη διάθεση 300.000 ευρώ για νέες μελέτες, θα μπορούσε να διαθέσει τα χρήματα αυτά για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση της υφιστάμενης μελέτης, η οποία προτείνει και διαχειριστικό σχέδιο και λύσεις, έχει βάθος πενταετίας, με συνεχείς επαναξιολογήσεις και απαντά συγκεκριμένα και στο πρόβλημα της καταστροφής των γεωργικών καλλιεργειών.
• Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη που ολοκληρώθηκε πριν τις περσινές πυρκαγιές, ο πληθυσμός των ελαφιών εκτιμήθηκε σε 6.200 περίπου, ενώ μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές εκτιμάται, ότι σαφώς και ο αριθμός τους έχει μειωθεί.
• Πουθενά δεν γίνεται λόγος για τα πάνω από 100.000 ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα – δεσποζόμενα και αδέσποτα – και τις ζημιές που αυτά προκαλούν, πουθενά δεν γίνεται λόγος για μελέτες βοσκοϊκανότητας και βοσκοφόρτωσης των οικοσυστημάτων, δηλαδή για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις που αποτελούν το σπίτι των ελαφιών και όχι των κτηνοτροφικών ζώων.
• Η λύση των 5 ελεγχόμενων πάρκων είναι άκρως αντιεπιστημονική, δεν υποστηρίζεται από κανένα σοβαρό επιστήμονα – μελετητή και αποτελεί εμφανές τέχνασμα, προκειμένου να ανοίξει το κυνήγι του ελαφιού, για όσα από αυτά βρίσκονται εκτός των ελεγχόμενων πάρκων.
Παράλληλα, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την αλλοίωση του άγριου χαρακτήρα και την εξημέρωση του είδους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Κατά την άποψή μας, το μόνο πάρκο που πρέπει να επαναλειτουργήσει, είναι αυτό του Αγίου Σουλά και σύμφωνα με τους όρους, τους κανόνες, τους σκοπούς και τις προϋποθέσεις που ιδρύθηκε.
• Αυτές οι ομόφωνες αποφάσεις, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη λαθροθηρία του πλατωνιού, η οποία χωρίς καμία αμφιβολία είναι σε έξαρση σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού και η προβολή τέτοιων απόψεων και ενεργειών σε μέσα ενημέρωσης προσφέρει ηθικό έρεισμα στους λαθροθήρες να συνεχίσουν απτόητοι το έργο τους.
Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ρόδου να μη λάβει αντίστοιχη απόφαση με το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, ούτε να την υποστηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο».