Κίνηση-ματ για να βγάλει τα «κόκκινα» δάνεια από την πραγματική οικονομία, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους με γενναίες διαγραφές και ενισχύοντας παράλληλα την προστασία του οφειλέτη απέναντι στον κίνδυνο πλειστηριασμού κάνει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, διπλασιάζει τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για να ρυθμίσει κάποιος τις οφειλές του μέσω Εξωδικαστικού Μηχανισμού, με τα νέα όρια εισοδήματος να φτάνουν (αναλόγως της σύνθεσης του νοικοκυριού) στις 42.000 από 21.000 ευρώ προηγουμένως και τα όρια περιουσίας στις 360.000 από 180.000 ευρώ.
Για ευάλωτους
Προκειμένου οι οφειλέτες να λαμβάνουν περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή της οφειλής με βάση τον αλγόριθμο της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού δρομολογείται και η μείωση της αξίας των εμπράγματων εξασφαλίσεων (ακίνητα) που θα λαμβάνει υπόψη. Επιπλέον, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη διενέργεια πλειστηριασμού, οι πιστωτές θα πρέπει να έχουν καταθέσει εγγράφως στον οφειλέτη πρόταση ρύθμισης της οφειλής του.
Οι ευάλωτοι οφειλέτες θα μπορούν οποτεδήποτε να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο παρατείνεται κατά 4 μήνες μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Η κυβέρνηση βελτιώνει και τις λύσεις ρύθμισης για τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.
Τις συνολικά έξι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους παρουσίασαν χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει σταθερά καθοδική πορεία (93,3%), παραμένοντας κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (125,3%), ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από 92 δισ. το 2019 στα 67 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2024 και ο αντίστοιχος δείκτης στο 4,6% από 40,6%. Η κυρία Αλαμπάση επισήμανε τη σημαντική συμβολή του Εξωδικαστικού Μηχανισμού στην υποχώρηση του ιδιωτικού χρέους, αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων διαμορφώνεται σε 30.515, με τη συνολική αξία ρυθμισμένων οφειλών να ανέρχεται πλέον στα 10,01 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, ανακοινώθηκαν:
1. Διπλασιασμός των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων, προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης επιλέξιμος για ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού. Προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών (σε τράπεζες ή servicers) τις 300.000 ευρώ. Παράλληλα, δρομολογείται η βελτίωση των όρων ρύθμισης, καθώς θα μειωθεί η αξία των εξασφαλίσεων (ακίνητα) που λαμβάνει υπόψη ο αλγόριθμος, αλλά και θα εξορθολογιστούν τα κριτήρια του «εύλογου ποσοστού κέρδους» 10% στην περίπτωση των νομικών προσώπων, ώστε να λαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
2. Υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες προ της διενέργειας του πλειστηριασμού έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη (με κάθε πρόσφορο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας). Η υποχρέωση δεν υφίσταται εάν ο οφειλέτης δεν έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης του πιστωτή.
3. Προστίθεται η δυνατότητα στον εισηγητή δικαστή, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να εκδίδει πράξη με την οποία διαπιστώνει την επέλευση της απαλλαγής του οφειλέτη από τις οφειλές του. Μέχρι σήμερα εάν δεν επαρκεί η περιουσία του οφειλέτη δεν ανοίγεται πτωχευτική διαδικασία (απαλλαγή από οφειλές) αλλά εγγράφεται στο Μητρώο Φερεγγυότητας.
4. Καταργείται η αποκλειστική προθεσμία των εξήντα ημερών, εντός της οποίας ο ευάλωτος οφειλέτης καλείται να υποβάλει αίτηση για ένταξή του στο Πρόγραμμα Συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες (Ενδιάμεσο Πρόγραμμα). Το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα επεκτείνεται κατά 4 επιπλέον μήνες (μέχρι αρχές Ιουλίου)
5. Θα μπορούν να ρυθμίζονται μέσω Εξωδικαστικού δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, ακόμη και στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να ρυθμίσει τις οφειλές του μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης. Στόχος είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν συνήθως μεγαλύτερες οφειλές και για αυτό επιλέγουν το εργαλείο της εξυγίανσης, για να ρυθμίσουν και τα δάνεια με εγγύηση ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να διακινδυνεύεται η εγγύηση.
6. Προκειμένου να επιλυθεί η καταβολή αποζημίωσης σε δικαιούχους απαιτήσεων από ασφάλιση ζωής, η οποία καταβάλλεται από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής (ΕΚΙΑΖ), εισάγεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε αυτό να καταβάλλει πρόσθετα ποσά στους ασφαλισμένους ως προκαταβολή. Με τον τρόπο αυτό θα επέλθει ταχύτερη αποζημίωση των ζημιωθέντων από την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, καθώς θα μπορεί να παρέχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα εύλογο ποσό.
Εφημερίδα Απογευματινή