ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρή επίθεση ενόπλων σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα- Τουλάχιστον 40 νεκροί και 100 τραυματίες

Επίθεση ενόπλων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και έκρηξη στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στο Κρασνογκόρσκ, στα προάστια τη Μόσχας, το βράδυ της Παρασκευής, έχουν οδηγήσει στον θάνατο και στον τραυματισμό μεγάλου αριθμού ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί, ενώ μέρος του κτιρίου έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους άνοιξαν πυρ στο σημείο, ενώ επιβεβαιώνεται υπάρχουν “νεκροί και τραυματίες”. Σε δημοσιογραφικές αναφορές από  ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, γίνεται λόγος έως και για 40 νεκρούς και άνω των 100 τραυματιών.

Λίγο μετά τις 20.30 ώρα Ελλάδος, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έκαναν λόγο και για δεύτερη έκρηξη στον συναυλιακό χώρο.

Στο σημείο έχουν φτάσει 70 ασθενοφόρα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης του φλεγόμενου κτιρίου.

Στην περιοχή, συντονίζοντας τις επιχειρήσεις διάσωσης, βρίσκεται ο κυβερνήτης της επαρχίας της Μόσχας, Αντρέι Βορομπιόφ.

Σύμφωνα με το BBC, υπήρξε διάσωση περίπου 100 ανθρώπων από υπόγειο χώρο του κτιρίου.

Εγκλωβισμένοι

Ωστόσο, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην οροφή του φλεγόμενου κτιρίου.

Όπως αναφέρει το BBC, υπάρχουν πληροφορίες ότι τουλάχιστον ένας εκ των δραστών διαφεύγει και αναζητείται από τις ρωσικές αρχές ασφαλείας, οι οποίες έχουν “ζώσει” την περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο τον οποίο επικαλούνται οι Moscow Times, χειροβομβίδα μια εμπρηστική βόμβα εκτοξεύτηκε από τους δράστες μετά τη ρίψη των πυροβολισμών, προκαλώντας τη φωτιά στην αίθουσα συναυλιών.

“Οι άνθρωποι στην αίθουσα ήταν ξαπλωμένοι στο πάτωμα για να ξεφύγουν από τους πυροβολισμούς, ξαπλωμένοι για περίπου 15 με 20 λεπτά και μετά άρχισαν να σέρνονται προς τα έξω. Πολλοί κατάφεραν να βγουν”, είπε ο δημοσιογράφος.

Ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε τη ματαίωση όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας, τουλάχιστον για το σαββατοκύριακο.

ΗΠΑ: “Δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής της Ουκρανίας” – Διαψεύδει κάθε σχέση το Κίεβο

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε νωρίτερα ότι συλλέγει ακόμη πληροφορίες για τις επιθέσεις στη Μόσχα.

Σε πρώτο ανεπίσημο σχόλιό της, η αμερικανική Προεδρία σημειώνει ότι “δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις” για οποιαδήποτε εμπλοκή της Ουκρανίας.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, τόνισε: “Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτά τα γεγονότα”.

Μαρτυρίες

Σε μαρτυρίες σε ρωσικά μέσα, πολίτες που έζησαν την τρομακτική εμπειρία της επίθεσης περιγράφουν όσα βίωσαν.

Ο Βιτάλι αναφέρει ότι βρισκόταν στην αίθουσα συναυλιών σε ένα από τα επίπεδα των υπαίθριων χώρων του Crocus:

“Ακούσαμε πυροβολισμούς, δεν ξέραμε τι συνέβη στην αρχή. Τότε είδα κάποιους τρομοκράτες να πυροβολούν ανθρώπους!

Πέταξαν μερικές βόμβες μολότοφ, όλα άρχισαν να καίγονται. Μας οδήγησαν έξω προς μια έξοδο. Η πόρτα της εξόδου ήταν κλειδωμένη και έτσι πήγαμε στο υπόγειο του χώρου, όπου περιμέναμε τους διασώστες”.

Ένας ανώνυμος μάρτυρας λέει ότι γονείς συμμετείχαν σε έναν διαγωνισμό χορού με τα παιδιά τους όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί:

“Παιδιά και έφηβοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Κόσμος ήρθε και είπε ότι υπήρχαν πυροβολισμοί.

Ακολούθησε σοκ. Τα παιδιά έβγαιναν τρέχοντας με τις στολές χορού τους”.

Μπορεί να σου αρέσει

FEATURED ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία: Δύσκολη χρονιά για τον Ερντογάν – «Χαμηλές πτήσεις» στην τελευταία δημοσκόπηση του 2021

Προβληματισμό προκαλεί στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν η τελευταία δημοσκόπηση για το 2021. Την ίδια ώρα βαθαίνει η οικονομική κρίση, ενώ η Τουρκία αναγκάζεται να στραφεί στη