ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσικό τελεσίγραφο για τη χώρα μας η 20η Μαΐου για τις πληρωμές σε ρούβλια

της Αγγελικής Κιλιντζόγλου

Η απόφαση αυτή δε αφήνει ανεπηρέαστη την Ελλάδα καθώς το ορόσημο για την χώρα μας είναι η 20η Μαΐου οπότε και πρέπει να πληρωθούν οι προμήθειες σε ρούβλια, σύμφωνα με τις ρωσικές απαιτήσεις.

Συναγερμός σήμανε από την απόφαση της Gazprom να σταματήσει από σήμερα Τετάρτη 27/04 τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως έχουν προετοιμαστεί για αυτό. Η απόφαση αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ελλάδα καθώς το ορόσημο για την χώρα μας είναι η 20η Μαΐου οπότε και πρέπει να πληρωθούν οι προμήθειες σε ρούβλια, σύμφωνα με τις ρωσικές απαιτήσεις.

 

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.

Συναγερμός σήμανε από την απόφαση της Gazprom να σταματήσει από σήμερα Τετάρτη 27/04 τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως έχουν προετοιμαστεί για αυτό. Η απόφαση αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ελλάδα καθώς το ορόσημο για την χώρα μας είναι η 20η Μαΐου οπότε και πρέπει να πληρωθούν οι προμήθειες σε ρούβλια, σύμφωνα με τις ρωσικές απαιτήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.

χειρισμούς που θα κάνει σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα του Πούτιν. Το Διάταγμα προβλέπει πληρωμή σε ρούβλια και άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank. Στη συνέχεια η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

Η Ελλάδα πάντως θα ακολουθήσει την γραμμή των Βρυξελλών όπως έχουν ήδη αναφέρει κυβερνητικές πηγές. Μέχρι τώρα η απάντηση που έχει δοθεί από τους G7, τον Σολτς, τον Μακρόν, Ευρωπαίους αξιωματούχους κ.α, είναι ότι πρόκειται για παραβίαση των όρων των συμβάσεων με την Gazprom όπου αναφέρονται τα ευρώ και τα δολάρια ως τα νομίσματα των συναλλαγών και η ΕΕ δεν θα αποδεχτεί την πληρωμή σε ρούβλια. Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ κάλεσε τα κράτη -μέλη να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και να αναζητήσουν πιθανές εξαιρέσεις από το διάταγμα της Μόσχας.

Εξάλλου εάν η ΕΕ αποδεχτεί το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια θα είναι σαν να τάσσεται εναντίον στις κυρώσεις που επέβαλε στη Μόσχα.

Έτοιμο το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας στη Βουλγαρία, η γειτονική χώρα αναμένεται να στραφεί στη χώρα μας για βοήθεια. Όπως προβλέπει το ελληνικό σχέδιο, η χώρα μας θα καλύψει τα κενά της Βουλγαρίας σε φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, όπως έγινε και πριν από ένα μήνα.

Το αισιόδοξο είναι ότι οι ελληνικές αρχές σε όλα τους σχέδια για να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια στην ελληνική αγορά υπολόγιζαν και τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας σε αέριο.

Εξάλλου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό έχει αποφασιστεί να διπλασιαστεί η παραγωγή λιγνίτη σε συνδυασμό με την επιλογή για παράταση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ως προσωρινό μέτρο την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την επόμενη διετία, αυξάνοντας την εξόρυξη κατά 50% ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Μπορεί να σου αρέσει

AUTO-MOTO FEATURED ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το 2022 φέρνει πρόστιμα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων!

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ που θα διαπιστώνουν ποιοι δεν έχουν πληρώσει
FEATURED ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία: Δύσκολη χρονιά για τον Ερντογάν – «Χαμηλές πτήσεις» στην τελευταία δημοσκόπηση του 2021

Προβληματισμό προκαλεί στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν η τελευταία δημοσκόπηση για το 2021. Την ίδια ώρα βαθαίνει η οικονομική κρίση, ενώ η Τουρκία αναγκάζεται να στραφεί στη