FEATURED ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Νικηφόρος Παπανικόλας: ΥΠΕΡ της διεκδίκησης απόδοσης του 75% του «Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» στην ΠΝΑι

ΥΠΕΡ της διεκδίκησης απόδοσης του 75% του «Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την παράταξη του Νικηφόρου Παπανικόλα ”Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο”

Με την διάταξη του άρθρου 30 του ν. 5073/2023, εισάγεται από 01-01-2024 «Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» στις διανυκτερεύσεις καταλυμάτων στην ελληνική επικράτεια ανά διανυκτέρευση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα σε αντικατάσταση του φόρου διαμονής που επιβλήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 (Α’ 94).

Η κατ’ ευφημισμόν «φιλελεύθερη» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την φορολογική επίθεση στους ελεύθερους επαγγελματίες συνεχίζει τη φοροεπιδρομή με με νέα θύματα τους επαγγελματίες του τουρισμού, ενάντια σε κάθε προεκλογική δέσμευση. Έρχεται να αντικαταστήσει το Φόρο Διαμονής που επέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα ξενοδοχεία, με έναν επαχθέστερο φόρο, τον οποίον μάλιστα βάφτισε «Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».

Με την ανωτέρω πρόβλεψη ξενοδοχεία, δωμάτια και εν γένει τουριστικά καταλύματα υποχρεώνονται να εισπράττουν σημαντικά ποσά από τους επισκέπτες (από 1 έως 10 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση) και να τα αποδίδουν στο κράτος με την υποβολή μηνιαίων δηλώσεων.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο βάλλει ευθέως κατά του τουριστικού μας προϊόντος, το καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό και αναθέτει τεράστιο βάρος στους επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις θα υποχρεωθούν να απορροφήσουν οι ίδιοι το κόστος αυτό.

Στη συζήτηση του πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 6ης τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που διεξήχθη στη Σύρο την Παρασκευή 22-03-2024, αναλύοντας τα παραπάνω δεδομένα και έχοντας υπόψη ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραμένει η πιο υποχρηματοδοτούμενη Περιφέρεια της χώρας την στιγμή που η ΑΑΔΕ πρόκειται να εισπράξει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ από τα τουριστικά καταλύματα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, η παράταξη μας εκφράστηκε υπέρ της άποψης οι πόροι αυτοί να διατεθούν στους Ο.Τ.Α για την χρηματοδότηση βιώσιμων αναπτυξιακών έργων και δράσεων, σε μία ανταποδοτική λογική και παράλληλα, πρότεινε να γίνεται ειδική μνεία στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι οι πόροι αυτοί θα διατεθούν σε συντριπτικό ποσοστό για τη χρηματοδότηση έργων αρμοδιότητας των Δήμων, σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συναίνεση του Α΄ βαθμού αυτοδιοίκησης και η συμμετοχή του σε ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης.

Η πρόταση μας έγινε δεκτή από το σύνολο των παρατάξεων και για το λόγο αυτό ψηφίσαμε ΥΠΕΡ της διεκδίκησης της απόδοσης του 75% του «Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που εισπράττεται ετησίως από την επικράτειά της, με πρόβλεψη να εγγράφεται σε ειδικό λογαριασμό, με κωδικοποίηση ανά νησί, και να διατίθεται για βιώσιμα αναπτυξιακά έργα και δράσεις, ως επί των πλείστων αρμοδιότητας των Δήμων, αντιστοίχως στον τόπο από τον οποίο εισπράχθηκε κατά απόλυτη ανταποδοτική κατανομή.

Μπορεί να σου αρέσει

AUTO-MOTO FEATURED ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το 2022 φέρνει πρόστιμα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων!

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ που θα διαπιστώνουν ποιοι δεν έχουν πληρώσει
FEATURED ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία: Δύσκολη χρονιά για τον Ερντογάν – «Χαμηλές πτήσεις» στην τελευταία δημοσκόπηση του 2021

Προβληματισμό προκαλεί στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν η τελευταία δημοσκόπηση για το 2021. Την ίδια ώρα βαθαίνει η οικονομική κρίση, ενώ η Τουρκία αναγκάζεται να στραφεί στη