ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ

Η Δημοτική Αρχή ως <<υπηρέτης>> της ελίτ του τουρισμού…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η συνέντευξη του Δημάρχου Ρόδου σχετικά με τον απολογισμό της δημοτικής αρχής μας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την λαϊκή σοφία «με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις»! Προφανώς, τα 3,5 έτη συμπόρευσής του σε κορυφαίες θέσεις της πρώην δημοτικής αρχής, αποδείχθηκαν χρήσιμα για την «εξαπάτηση» της κοινής γνώμης και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της τοπικής – οικονομικής «ελίτ»!

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός, ότι η πρώτη συνάντηση και συζήτηση για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια καλεσμένοι ήταν οι εκπρόσωποι από την τοπική οικονομική ελίτ του Τουρισμού και όχι οι πολίτες/κάτοικοι ή οι Συλλόγου τους. Αποδεικνύει με την στάση της πως σκοπίμως υποβαθμίζει τις κοινωνικές ανάγκες για καλύτερη ποιότητα ζωής, όχι μόνο για την σημερινή γενιά αλλά και για τις επόμενες, ώστε να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα μιας ελίτ εις βάρος της κοινωνίας.

Η δημοτική αρχή «στήνει» ένα κοινωνικό διάλογο με την ελίτ του Τουρισμού, ώστε η συνδρομή αυτής να διαμορφώσει σύμφωνα με τα συμφέροντά της τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Η προθυμία και τα συγχαρητήρια των εκπροσώπων της ελίτ του Τουρισμού προς το Δήμαρχο Ρόδου είναι αποκαλυπτική πώς θέλουν από κοινού τους πολίτες και την κοινωνία …κομπάρσους και χειροκροτητές τους!

Ήδη ένας από τους εκπροσώπους της ελίτ του Τουρισμού σε δημόσιες δηλώσεις υποστηρίζει ότι δεν έχει κορεστεί Τουριστικά το νησί της Ρόδου, την ώρα που το περί δικαίου αίσθημα της κοινής γνώμης ισχυρίζεται το αντίθετο, δηλ. πως υπάρχει υπερτουρισμός και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Θυμίζουμε ότι σε μεγάλα τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης πραγματοποιούνται ήδη διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σχετικά με τον υπερτουρισμό και τους κινδύνους για τις επόμενες γενεές.

Δυστυχώς, για το ως άνω κοινωνικό πρόβλημα η δημοτική αρχή και η ελίτ του Τουρισμού αντί να δεσμευτούν για να μειώσουν δραστικά τις υφιστάμενες κλίνες των ξενοδοχείων επιδιώκουν να περιορίσουν μόνο την αύξηση των νέων κλινών και να αποκτήσουν οι ξενοδόχοι της Ρόδου μεγαλύτερη πρόσβαση σε επιδοτήσεις (δωρεάν κρατικό χρήμα) για επεκτάσεις – ανακαινίσεις.

Μπροστά στα σχέδια της ελίτ του Τουρισμού στη Ρόδου, οι γενικολογίες και αοριστολογίες της δημοτικής αρχής περί σεβασμού στο Περιβάλλον, στους περιβαλλοντικούς όρους και στη «βιώσιμη ανάπτυξη» είναι «παραμύθια της Χαλιμάς», ώστε να «κοιμίσουν» τους πολίτες και κατοίκους της Ρόδου. Άλλωστε, η σημερινή δημοτική αρχή έχει «βάλει πλάτη» για την κατασκευή του «εκτρώματος» στη νέα Μαρίνα Ρόδου με δόμηση στα 87.672 τ.μ. και επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων στα 28 μέτρα! Είναι γεγονός πως το συγκεκριμένο «έκτρωμα» αποτελεί για τους Πανεπιστημιακούς κλασικό παράδειγμα μη βιώσιμης ανάπτυξης! Δυστυχώς, κόντρα στην επιστημονική γνώση, το «έκτρωμα» βαφτίζεται «ανάπτυξη»!

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου αφουγκράζεται την απογοήτευση και αγανάκτηση των συμπολιτών μας από τις πολιτικές της δημοτικής αρχής εις βάρος της ποιότητας ζωής και διαβίωσής τους. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή αδιαφορεί για το φαινόμενο του «υπερτουρισμού», το οποίο ευθύνεται για την εξάντληση των φυσικών πόρων και για το «δυσοίωνο» μέλλον της διαβίωσης των επόμενων γενεών του νησιού μας.

Η δημοτική αρχή μέσα από τις αποφάσεις της υπηρετεί τα συμφέροντα της ελίτ του Τουρισμού, κι όχι τις κοινωνικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Η πολιτική της «εμμονή» σε συγκεκριμένα έργα – υποδομές είναι «εκδουλεύσεις», ώστε να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η «μονοκαλλιέργεια» του Τουρισμού στο νησί μας. Καμία ουσιαστική ενέργεια – διεκδίκηση της δημοτικής αρχής για την στήριξη των δημοτικών μας υπηρεσιών με μόνιμες προσλήψεις και σύγχρονο εξοπλισμό – υποδομές, ώστε να ικανοποιούνται άμεσα όλες οι ανάγκες των συμπολιτών μας.

Αντιθέτως, συνεχίζεται εκ μέρους της η «απαξίωση» των εργαζομένων και των δημοτικών μας υπηρεσιών, η «αδιαφορία» να πληρώσει αυτά που χρωστάει στους εργαζομένους, η «συγκάλυψη» του οικονομικού εγκλήματος της προηγούμενης δημοτικής αρχής, καθώς και οι «απευθείας αναθέσεις» – ενίοτε με ενδείξεις σύγκρουσης συμφερόντων, διαφθοράς και πολιτικής σήψης!

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου θα θέσει το θέμα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ώστε αυτά να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, τις κοινωνικές ανάγκες κι όχι τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ του Τουρισμού. Για το λόγο αυτό, καλούμε ως παράταξη τους συμπολίτες μας να συνδράμουν με την συμμετοχή τους σε παρεμβάσεις, ώστε μπει «ταφόπλακα» στις πολιτικές και της σημερινής δημοτικής αρχής, οι οποίες συνεχίζουν να «καταστρέφουν» το νησί μας, να υποβαθμίζουν την ποιότητα διαβίωσής μας, να απαξιώνουν τις δημοτικές μας υπηρεσίες και να μην υπηρετούν τις κοινωνικές μας ανάγκες.