FEATURED ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΡΟΔΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΠΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ακρόπολη της Λίνδου γίνεται προσβάσιμη σε ΑμεΑ

Ένας ακόμη αρχαιολογικός χώρος θα καταστεί προσβάσιμος σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα στο πλαίσιο του προγράμματος προσβασιμότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο λόγος για την Ακρόπολη της Λίνδου, στη Ρόδο, όπου θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την εγκατάσταση ανελκυστήρα πλαγιάς αλλά και διαμόρφωσης ειδικών διαδρομών.

Lindos

© Παρέχεται από: Protothema.grLindos

Σύμφωνα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δεδομένης και της γεωφυσικής μορφολογίας του τοπίου, ως μόνη λύση πρόσβασης για τα ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης της Λίνδου προκρίθηκε η εγκατάσταση ενός σύγχρονου ανελκυστήρα που θα χωροθετηθεί στην νοτιοανατολική πλευρά του βράχου. Για όσο διάστημα διήρκεσαν τα αναστηλωτικά έργα (1988-2015) γινόταν από το ίδιο σημείο η ανέλκυση υλικών και εργαλείων στο εργοτάξιο. Ο επισκέπτης θα περιηγείται στον αρχαιολογικό χώρο μέσα από ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές, με στάσεις σχεδόν σε όλα τα μνημεία, ενώ εξετάζεται και η κατασκευή δεύτερου αναβατορίου εντός του χώρου, που να οδηγεί από το επίπεδο της Στοάς στο επίπεδο των Προπυλαίων και στον Ναό.

Για την παρέμβαση αυτή η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Μετά την καθολική προσβασιμότητα της Ακρόπολης των Αθηνών, είναι η σειρά της Ακρόπολης της Λίνδου, ενός μνημείου πρώτης γραμμής και τουριστικού προορισμού υψηλής επισκεψιμότητας, να καταστεί λειτουργικά προσβάσιμη σε όλους. Η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο των εμποδιζόμενων ατόμων αποτελεί για το Υπουργείο Πολιτισμού προτεραιότητα. Στις τελευταίες επισκέψεις μου στη Ρόδο θέσαμε, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας, ως επιβεβλημένη τη διερεύνηση λύσης στο πρόβλημα της προσβασιμότητας. Με το αναβατόριο πλαγιάς βελτιώνεται συνολικά η πρόσβαση στο μνημείο, ενισχύεται η φιλοζωική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, καθώς προστατεύονται τα γαϊδουράκια μεταφοράς και ικανοποιείται το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα της δυνατότητας πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Συγχρόνως ενθαρρύνεται και διευκολύνεται η συμμετοχή των ΑμεΑ στον Πολιτισμό που αποτελεί κύριο μέσο προώθησης της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης και αναβαθμίζεται η εμπειρία του επισκέπτη, με άμεσο όφελος για το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν».

Θα ακολουθήσει η εκπόνηση βραχομηχανικής μελέτης για τη στερέωση του βράχου και μελέτης γεωστατικής επάρκειας για την ανάρτηση και παραλαβή των φορτίων, πάντα με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή επέμβαση στον βράχο, αλλά και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Τα παράπλευρα οφέλη από την κατασκευή του αναβατορίου πλαγιάς σχετίζονται με τη διαμόρφωση και ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου που περιλαμβάνει την επισκευή και συντήρηση του μονοπατιού μήκους 650 μ. που διέρχεται των Βουκοπίων και καταλήγει στη θέση όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η βάση του ανελκυστήρα. Τα έργα διαμόρφωσης θα επιτρέψουν τη δημιουργία μικρού χώρου αναψυχής με ανεμπόδιστη θέα στο πέλαγος, με πρόβλεψη για την κατασκευή λιθόκτιστων χαμηλών τοιχίων και καθιστικών, όπως και τοποθέτηση ήπιου φωτισμού. Τα έργα περιλαμβάνουν, επίσης, τη συντήρηση και σήμανση των αρχαίων βραχογραφιών, που βρίσκονται κοντά στη βάση του ανελκυστήρα και στη δημιουργία μονοπατιού προς τη Σπηλιώτισσα, για πρόσβαση στις σπηλιές που είχαν λατρευτική χρήση τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και κατά τα χριστιανικά χρόνια.

Μπορεί να σου αρέσει

AUTO-MOTO FEATURED ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το 2022 φέρνει πρόστιμα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων!

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ που θα διαπιστώνουν ποιοι δεν έχουν πληρώσει
FEATURED ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία: Δύσκολη χρονιά για τον Ερντογάν – «Χαμηλές πτήσεις» στην τελευταία δημοσκόπηση του 2021

Προβληματισμό προκαλεί στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν η τελευταία δημοσκόπηση για το 2021. Την ίδια ώρα βαθαίνει η οικονομική κρίση, ενώ η Τουρκία αναγκάζεται να στραφεί στη