FEATURED ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ: Δεν έχει ούτε ιερό, ούτε όσιο! Άρπαξε συντάξεις και μισθούς πολιτών

ΑΑΔΕΔεν καταλαβαίνει… τίποτα η ΑΑΔΕ καθώς εξαφάνισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από λογαριασμού πολιτών!

Καταιγίδα κατασχέσεων μισθών, συντάξεων και ενοικίων από την Εφορία καταγράφηκε το 2022, με τις κατασχέσεις να σημειώνουν ρεκόρ και να υπερβαίνουν τις 500.000.

Αντίθετα, φαίνεται ότι δεν αποδίδουν οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων, καθώς μόλις 3 ολοκληρώθηκαν το 2022 και μόλις 2 το 2021.

Σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση της ΑΑΔΕ, την 31/12/2022 το συνολικό πλήθος οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθε σε 3.990.717, εκ των οποίων η Φορολογική Διοίκηση δύναται να λάβει μέτρα σε 2.036.867 οφειλέτες.

Ο αριθμός των ΑΦΜ με ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν υπαχθεί σε αναγκαστικά μέτρα ανήλθε σε 1.412.322, με αποτέλεσμα, το ποσοστό των οφειλετών υπό μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (δείκτης ληξιπρόθεσμων ΑΦΜ σε μέτρα) της φορολογικής διοίκησης ανήλθε σε 69,34% την 31/12/2022, αυξημένο κατά 1,08% σε σχέση με την 31/12/2021 (68,26%) και υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο (66,0%).

Από τα αναλυτικά στοιχεία του απολογισμού της ΑΑΔΕ προκύπτει, ότι ο συνολικός αριθμός των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που λήφθηκαν το έτος 2022 από τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα εκτοξεύτηκαν σε 518.622 σημειώνοντας αύξηση κατά 104,9% έναντι του 2021 που είχαν ληφθεί σε 253.083 οφειλέτες.

Όπως προκύπτει και από τον πίνακα, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα και ανήλθαν στο 93,4% των συνολικών κατασχέσεων.

Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των κατασχέσεων θα ήταν εξαιρετικά υψηλότερος, αφού, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 υφίστατο αναστολή διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και διενέργειας πλειστηριασμών, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών παρατηρείται ότι είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικοί.

Τα προγράμματα πλειστηριασμού το 2022 ανήλθαν σε 1.201, από 620 το 2021 σημειώνοντας αύξηση 93,7%, αλλά οι πλειστηριασμοί που κατακυρώθηκαν σε υπερθεματιστή για το 2022 ήταν 3 και για το 2021 ήταν 2.

Η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ), που είναι αρμόδια για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών μεγάλων οφειλετών, τη λήψη στοχευμένων δράσεων – μέτρων είσπραξης και τη διαχείριση χαρτοφυλακίου οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης είχε χαμηλές επιδόσεις, σε σχέση με τον όγκο των χρεών.

Από τις επιχειρησιακές δράσεις της ΕΜΕΙΣ, εισπράχθηκαν συνολικά το 2022, 657,15 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 25,5% έναντι του αποτελέσματος 2021 και καλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 500 εκατ. ευρώ σε ποσοστό 131,4%.

Ειδικότερα, το συνολικό χαρτοφυλάκιο της ΕΜΕΙΣ για το 2022 περιλάμβανε 4.747 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών (άνω του 1,5 εκατ. ευρώ).

Από την παρακολούθηση των υποθέσεων και τη λήψη όλων των αναγκαστικών μέτρων, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 657,0 εκατ. ευρώ.

Περαιτέρω, το 2022 χαρακτηρίστηκαν ως ανεπίδεκτες είσπραξης 152 υποθέσεις της ΕΜΕΙΣ, ύψους κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ.

ΑΑΔΕ: Γκολ στην φοροδιαφυγή! Βάζουν… VAR στους φορολογικούς ελέγχους!

Άλλα κόλπα από την ΑΑΔΕ που ετοιμάζει το VAR (!) για τους φορολογικούς ελέγχους.

Βιντεοσκόπηση των φορολογικών ελέγχων και κυκλικές μεταθέσεις εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της ΑΑΔΕ για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για την περίοδο 2023-2025, με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των φορολογικών ελέγχων.

Κάθε χρόνο υποβάλλονται δεκάδες καταγγελίες σε βάρος υπαλλήλων της Εφορίας, για υπέρβαση της δικαιοδοσίας τους ή για διαφθορά από θιγόμενους φορολογούμενους, οι οποίες εξετάζονται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ ή τους αρμόδιους εισαγγελείς, χωρίς να σημαίνει ότι αποδεικνύονται όλες.

Στο εξής, ο έλεγχος της παραβατικότητας θα είναι προληπτικός, καθώς μετά τη συμφωνία της ΑΑΔΕ με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), ο έλεγχος των υπαλλήλων των ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων θα είναι πιο ασφυκτικός και θα εποπτεύεται με τεχνικά μέσα, ενώ συχνές θα είναι οι μεταθέσεις των εφοριακών, προκειμένου να μην «παραγνωρίζονται» με τους ελεγχόμενους.

Όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Α.Α.Δ.Ε. και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) που υπέγραψαν ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., Γιώργος Πιτσιλής και η Αναπληρώτρια του Διοικητή της Ε.Α.Δ., Αλεξάνδρα Ρογκάκου, θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας με σημεία επαφής για τον συντονισμό μεταξύ των δυο φορέων στα πεδία του εσωτερικού ελέγχου και της διαχείρισης κινδύνων διαφθοράς και απάτης, καθώς και της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Προβλέπει επίσης την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας των Υπηρεσιών για την περίοδο 2023-2025, το οποίο θα περιλαμβάνει:

  • Βιντεοσκόπηση των φυσικών ελέγχων. Οι ελεγκτές υπάλληλοι που θα πραγματοποιούν φορολογικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις θα φέρουν πάνω τους κάμερα η οποία θα καταγράφει τη διαδικασία του ελέγχου. Στα αρχεία της κάμερας θα μπορούν να ανατρέξουν τόσο οι υπάλληλοι όσο και ο ελεγχόμενος, εάν υπάρξει οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή καταγγελία στη συνέχεια, όπως γίνεται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα με το VAR. Επίσης, σε ειδικά δωμάτια, με καταγραφόμενη τη διαδικασία, θα γίνονται οι συναντήσεις των φορολογουμένων στα Ελεγκτικά Κέντρα με υπαλλήλους.
  • Σύστημα κυκλικής μετακίνησης ελεγκτών σε κρίσιμα τελωνεία της χώρας. Δηλαδή οι εφοριακοί υπάλληλοι θα μετακινούνται συχνά από υπηρεσία σε υπηρεσίας και από περιοχή σε περιοχή, για ευνόητους λόγους.
  • Ενίσχυση της εποπτείας των τελωνείων από Οικονομικούς Επιθεωρητές
  • Σύσταση και λειτουργία Συμβούλου Ακεραιότητας για το σύνολο των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ
  • Ενίσχυση και ενδυνάμωση του συστήματος ακεραιότητας και εσωτερικού ελέγχου
  • Ενίσχυση της διερεύνησης υποθέσεων απάτης, διαφθοράς, πειθαρχικών ελέγχων και αξιολόγησης κινδύνων
  • Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση υπαλλήλων σε θέματα ακεραιότητας στη βάση καλών διεθνών πρακτικών και σύγχρονων εργαλείων
  • Αξιολόγηση αντικτύπου των δράσεων και μέτρηση του δείκτη αντίληψης της διαφθοράς στην αρχή και τη λήξη των δράσεων
  • Καταγγελίες το 2022
  • Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022 προέβλεπε τη διενέργεια αυξημένων ελέγχων, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να εντοπίσει κρούσματα διαφθοράς, αξιοποιώντας καταγγελίες πολιτών ή πληροφορίες που κατέχει η υπηρεσία.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα ανακοινωθούν προσεχώς με τη δημοσιοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2022 προέβλεπε:

  • Τη διενέργεια 40 εσωτερικών ελέγχων (κατ’ ελάχιστο μέχρι το στάδιο σύνταξης των αντίστοιχων προσωρινών εκθέσεων) σε διαδικασίες και λειτουργίες των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.
  • Τη διενέργεια 80 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων και υπαλλήλων.
  • Τη διενέργεια 30 επιτόπιων αιφνιδιαστικών ελέγχων στις Υπηρεσίες.
  • Τη διενέργεια 100 ελέγχων για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.
  • Την αξιολόγηση και διεκπεραίωση τουλάχιστον του 90% του συνόλου των καταγγελιών που περιέρχονται σε γνώση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.
  • Τη διενέργεια 11 στοχευμένων οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων.
  • Τη διενέργεια 4 διαχειριστικών ελέγχων ανά Φορολογική Περιφέρεια.

Μπορεί να σου αρέσει

AUTO-MOTO FEATURED ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το 2022 φέρνει πρόστιμα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων!

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ που θα διαπιστώνουν ποιοι δεν έχουν πληρώσει
FEATURED ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία: Δύσκολη χρονιά για τον Ερντογάν – «Χαμηλές πτήσεις» στην τελευταία δημοσκόπηση του 2021

Προβληματισμό προκαλεί στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν η τελευταία δημοσκόπηση για το 2021. Την ίδια ώρα βαθαίνει η οικονομική κρίση, ενώ η Τουρκία αναγκάζεται να στραφεί στη